Tips vid köp av vinkyl
Vin är en levande produkt som förändrar sig över tid. Därför är det viktigt med rätt förvaring och lagring, oavsett om man vill lagra de under lång tid eller ha den för att konsumera snart.
Ett vin som har rätt tempereratur kommer ge dig en bättre smak- och vinupplevelse. Olika typer av vin och druvor kräver dessutom en egen serveringstemperatur så att vinet framstår optimalt. Tidigare förvarade man ofta vinflaskor på dekorativa hyllor i köket men idag vet vi att det sättet att förvara vin på gör så att vinet förstörs under kort tid. När man ska köpa vinkyl är det flera faktorer man bör tänka på:
- budget
- hur stor plats man har till vinkylen
- hur många flaskor det ska rymma
- om man behöver en eller två temperaturzoner
Antal flaskor
En vinsamling har en tendens att växa, och det ganska snabbt! Därför kan det vara smart att köpa en lite större vinkyl än det man trodde man hade användning för från början, man ångrar sällan det. Alla vinkylar har en indikation på hur många flaskor vinkylen kan innehålla. Det här är bara en indikation genom användning av en standard, Bordeaux-vinflaska. Men en vinsamling kommer självfallet bestå av olika flaskstorlekar och formar, så flaskantalet man i verkligheten kommer ha plats till kommer ofta vara 20-30 % mindre än det som anges.
Temperaturzoner
Ska man långtidslagra det mesta av vinsamlingen kommer en vinkyl med en temperaturzon vanligtvis räcka. En jämn temperatur på 10-12°C kommer vara optimalt för alla typer av vin. Är vinkylen mer tänkt som ett serveringsskåp där vinet inte ska lagras länge innan det ska serveras, rekommenderas två temperaturzoner. Då kan en temperaturzon användas till serveringsklar vitt vin, medan den andra temperaturzonen kan användas till serveringsklart rött vin.
Rätt sätt att lagra vin
För korrekt och optimal lagring av vin är det fem gyllene regler som är viktigt att tänka på:
- korrekt och konstant temperatur
- rätt luftfuktighet
- skydd mot solljus- och UV-strålar,
- skydd mot lukt och utan vibrationer
Rätt och konstant temperatur
Korrekt och konstant temperatur är avgörande och viktigast vid lagring av vin. I allmänhet kan alla typer av vin förvaras vid en temperatur på 10-12° C. Temperaturen bör också vara så konstant som möjligt över tid utan några stora förändringar. Om man ska vara noggrann så lagras vitt vin bäst på 6-8° C och rött vin på 15-17° C. Om lagringen är för varm är risken att vinutvecklingen accelererar och gör att vinet mognar i snabbare takt än normalt och då kan vinet smaka som övermogen, kokt frukt. Förvarar man däremot vinet lite för kallt är risken att man försenar mognaden och så kan vinkristaller bildas i botten av vinflaskan. Dessa vinkristaller är inte farliga, men smakar inte något gott i vinet.
Luftfuktighet
Rätt luftfuktighet är nästan lika viktigt som temperaturen. De flesta viner har en naturlig träkork men om vinets fuktighet är för torr, kan korken torka ut över tiden, och syre kan tränga in i vinflaskan, som över tid kommer försämra vinets kvalitet. Om luftfuktigheten istället är för hög kan korken formas och släppa in luft, dessutom kan etiketten på flaskan lossna.
Normal fuktighet inomhus är 20-40 %, medan optimal fuktighet för att lagra vin är mellan 50-70 %. Därför måste vin lagras i en fuktig källare eller i en vinkyl med korrekt fuktighet.
Skydd mot ljus
Vin är känsligt för ljus eftersom det kan göra att vinet mognar snabbare. Det är därför viktigt att skydda vinet så mycket som möjligt från ljus och UV-strålar. De flesta vinkylar har en glasdörr med UV-filter som skyddar mot ljus. Vinkylar är också ofta utrustade med belysning inuti. Belysning bör vara av LED som inte producerar värme och därmed inte heller skadar vinet.
Lukt och vibration
Lukt kan tränga in via korken på vinflaskan och försämra kvaliteten på vinet. Lukt kan t.ex. komma från trähyllor i vinkylen. Välj därför en vinkyl som har obehandlade och luktfria trähyllor. Aktivt kolfilter i vinkylen rensar och tar bort dålig lukt. Vibrationer är också något som efter en tid kan påverka vin negativt. Vibration kan komma från kompressorn och sprida sig ut i kylen via hyllsystemet och påverka och ”stressa” vinet. Bra vin har mekanismer för att hantera och eliminera vibrationer. En vinkyl från Temptech uppfyller alla de här punkterna och förvarar din vinsamling på rätt sätt.
Med Coravin kan du hälla vin utan att ta bort korken
Coravin är en slags vinöppnare som inte öppnar vinflaskan, så att du har möjlighet att dricka ett glas vin och spara resten av vinet så länge du önskar. Coravin har två funktioner i en, det är både en unik vinöppnare och ett konserveringssystem. Den ger dig möjlighet att ta ett glas åt gången och låta resten förvaras i flaskan - som om den aldrig har öppnats.
Rätt temperatur för servering av vin
Rätt temperatur på vinet du serverar är avgörande för en optimal upplevelse av vinet. Ofta blir rött vin serverat för varmt, och vitt vin för kallt. Ett för kallt eller för varmt vin förlorar sina aromer och sin speciella smak och kan i vissa fall även uppfattas som ett dåligt eller förstört vin.
Generellt sett kan man säga att ett vin hellre ska serveras lite för kallt än för varmt. Temperaturen kommer alltid öka lite när flaskan sätts på bordet och hälls i glasen. Därför kan det vara en bra idé att ställa in temperaturzonen i vinkylen på 1-2°C lägre än den tilltänkta serveringstemperaturen. En enkel regel för serveringstemperatur är att ett ungt och enkelt vin skall vara ganska avkylt. För äldre och mer komplexa vin är serveringstemperaturen lite högre. Detta gäller för både vitt och rött vin.
Två temperaturzoner
Ett sött och halvtorrt vitt vin är som bäst när det är avkylt på runt 5-6°C, medan torrt vitt vin smakar bäst från 8-12°C. Ett ungt och lätt rödvin serveras ofta på runt 11-13°C, medan ett mer fylligt och tyngre rödvin rekommenderas att serveras på 16-18°C. Mousserande vin serveras bäst på runt 5-6°C.
Förvarar man vin på långtidslagring i vinkylen är inte serveringstemperaturen så viktig. Då kan gärna alla typer vin, inklusive mousserande lagras på 10-12°C.
Med en vinkyl med två temperaturzoner kan man ställa in den ena temperaturzonen på serveringsklart vitt vin och den andra till rödvin. Alternativt kan man använda en zon till långtidsförvaring av vin, och den andra till serveringsklart vin.
Här under hittar du en översikt över vilka serveringstemperaturer som rekommenderas till olika typer av vin. Kom ihåg att det kan smart att sätta temperaturen på vinkylen 1-2°C under det, eftersom vinerna kommer stiga något i temperatur efter att de har blivit serverade.
Typ av vin | Serveringstemperatur |
Mousserende vin | 6–8°C |
Champagne | 8–11°C |
Lätta, torra vitvin | 7–9°C |
Fylliga vitvin | 9–12°C |
Lätta rödvin | 12–14°C |
Medel, kraftiga rödvin | 14–16°C |
Kraftiga rödvin | 16–18°C |
Starkvin (portvin och madeira) | 16–18°C |