Hoppa över navigation

Prata med våra köksspecialister

Boka kostnadsfritt möte
Epoq kitchen Integra black, terrazzo laminate backsplash

Vill du dölja köksfläkten? Så här gör du

Drömmer du om ett kök med rena linjer och ett minimalistiskt uttryck – utan en stor köksfläkt på väggen? Här får du de bästa tipsen från Epoqs inredningsexpert!

Epoq Trend moss green kitchen

Fördelarna med en dold fläkt

Det finns även andra fördelar med att dölja fläkten:

– I takt med att allt fler vill ha en öppen och stilren planlösning i köket har det blivit allt vanligare att integrera fläkten så att den blir mindre synlig. Köket är en viktig samlingsplats där vi ofta befinner oss. Ibland är köket en del av vardagsrummet, och då blir det mer naturligt med mjukare övergångar mellan det praktiska och det estetiska, förklarar Ingvill.

– De flesta av oss är vana vid att fläkten sitter rakt ovanför spisen, men det går även att bygga in den i ett underskåp eller i taket. 

Epoq Green kitchen with oven, hob and hood

Här passar det med en synlig fläkt

Om du föredrar ett klassiskt uttryck kan du välja en fristående fläkt som hänger på väggen eller ned från taket. Fläktarna har inbyggd arbetsbelysning, och det finns även varianter där fläkten är integrerad i en design som påminner mer om en lampa, för att mjuka upp inredningen.

– Om du föredrar en klassisk stil kan en traditionell vägghängd fläkt förstärka och tillföra mycket till inredningen. Samma sak gäller om du vill ha ett industriellt kök. Då kan en robust fläkt tillföra en råhet till inredningen, som ger associationer till ett professionellt storkök. 

Epoq kitchen hob with pot

Platsbesparande

Ingvill påminner om att man faktiskt kan vinna en del plats genom att ha fläkten inbyggd i spishällen:

– En sådan lösning kräver att du stänger av den översta lådan, och vid en tvådelad lådfront blir den översta lådan lite kortare på djupet så att ventilationsdelarna får plats inne i skåpet. Har du ett överskåp frigörs all plats över spisen, och du vinner ett helt skåp med förvaring mot en låda, så för många är detta en stor vinst, avslutar hon.