
Guide: Att tänka på innan du köper en elbilsladdare
Vilken elbilsladdare ska du välja när du ska ladda din elbil hemma? I denna guide besvarar vi de vanligaste frågorna om elbilsladdare.

Varför ska jag ha en laddbox?
En elbil ska inte laddas från ett vanligt uttag hemma eftersom ett schukouttag inte är dimensionerat för långvarig hög belastning och det medför en brandrisk om du laddar på det här sättet. Använder du däremot en laddbox kan du ladda din elbil med högre effekt och alltså ladda snabbarre och säkrare. Vid eventuella fel kommunicerar laddboxen detta och stoppar laddningen när batteriet är fullt. De största fördelarna med laddbox är därför:
- Laddar snabbt: Med en laddbox kan du ladda elbilen med högre laddeffekter och uppnår maximal styrka
- Säker laddning: En laddbox är utvecklad för att ladda elfordon och säkrar att de laddas på ett tryggt sätt med ett inbyggd aktiv säkerhet som innebär att strömmen bara slås på när alla kontakter är ihopkopplade.

Vilken typ av laddare ska jag välja?
Alla nyare elbilar levereras med en typ 2-kontakt som är den europeiska standarden. Typbeteckningen avser den del av laddkabeln som är ansluten till bilen. Vissa äldre modeller har en typ 1-kontakt.

Var ska laddaren placeras?
Om du har ett eget garage är det en bra idé att placera hemmaladdaren där, så att du kan ladda bilen medan den är parkerad i garaget. Hemmaladdaren kan också monteras på husväggen – den är helt säker att använda utomhus. Om det inte finns några väggar nära din parkeringsplats kan du köpa en separat laddstolpe.

Ska jag ha en laddbox med fast kabel?
Det finns både hemmaladdare med fast kabel och med uttag för egen kabel. Med en fast kabel har du alltid laddaren tillgänglig när du behöver den, medan bilens egen kabel ligger kvar i bilen och används för nödladdning.

Påverkar valet av laddare batteriets livslängd?
För att elbilens batteri ska hålla så länge som möjligt rekommenderas att du bara laddar det till 80 procent för vardagsanvändning och till 100 procent endast när du ska åka på en långresa. Det är också en bra idé att vänta med laddningen och inte ladda förrän det bara finns 20 procent ström kvar i batteriet. Lämna inte bilen fulladdad en längre tid, eftersom en beläggning kan bildas på polerna som minskar batteriets prestanda. Elbilens batteri laddas bäst när det är varmt, till exempel direkt efter att du har kört. Därför är det en bra idé att ansluta laddaren när du kommer hem efter en bilresa.

Vilken effekt behöver jag ha?
När du ska välja laddbox behöver du veta vilken effekt du har behov för. För att ladda en elbil hemma rekommenderas en laddbox med 3.7 kW, motsvarande 16 Ampere på 1-fas. Effekten på laddboxen är även beroende på huvudsäkringen i din fastighet, dvs. hur mycket den tillåter.
En tumregel är att 1-fasladdare passar bra om ni mestadels tänker ladda bilen under natten, medan en 3-fasladdare passar för den som vill kunna ladda bilden snabbt och mer spontant. Du behöver också veta vilken amperestyrka kabeln behöver klara av. Om du har en laddbox för 16A kan din laddbox inte ladda mer än 16A och då behöver du alltså en kabel som klara av 16 A. 32A-kablar är t.ex. mycket tyngre än 20A-kablar så det kan vara värt att tänka på. kabel och 20A kabel är marginell. Mellan 20A och 32A-kablar är viktskillnaden betydligt större och värd att ta i beaktning, då de lätt blir otympliga ju tyngre de är.
Vad är laddningsläge?
Det finns fyra olika laddningslägen för elbilsladdare, mod 1, 2, 3 och 4. Ju högre desto bättre laddningsförmåga. Laddare med laddningsläge mod 3 vilket är det bästa rekommenderade laddningssättet med en fast installerad laddningsstation som matar, övervakar och styr effekten.

Vad är en smart elbilsladdare?
Hemmaladdare finns i både enkla och smarta varianter. En laddare med dynamisk lastbalansering anpassar sig till strömförbrukning i resten av huset och laddar när elen är som billigast. Det betyder att den anpassar sig till strömförbrukningen i resten av huset och laddar när elen är som billigast. Om du till exempel använder spisen och tvättmaskinen samtidigt kommer den smarta laddaren att minska elanvändningen för att ladda elbilen. När du har ätit färdigt och tvätten är klar känner laddaren av att det finns elektricitet tillgänglig i systemet och ökar laddningshastigheten. Smarta laddare styrs via en app på din mobiltelefon. Du bestämmer när och hur snabbt du vill ladda och får ett SMS när bilen är fulladdad. Du kan även hålla koll på din strömförbrukning.

Finns det uttag för snabbladdning?
CHAdeMO Japansk standard för snabbladdning med likström. Idag installeras CHAdeMO-laddare med upp till 50kW effekt.Elbilar som är utrustade med ett Typ 1-uttag kompletteras oftast med ett CHAdeMo-uttag.
CCS (Combined Charging System) CCS står för Combined Charging System och är en vidareutveckling av Typ 2-kontakten. Den är speciellt framtagen för snabbladdning och klarar laddning via både växelström (AC) och likström (DC). följer den europeiska standarden med ett Typ 2-uttag för växelströmsladdning, men har också ett särskilt uttag för snabbladdning med likström. Bilen kan alltså med denna typ av kontakt både snabb- och normalladda i samma uttag på bilen.
Tesla Supercharger Tesla har en egen kontakt och sina egna snabbladdningsstationer som är egenutvecklade med idag en effekt på upp till 150 kW. Det finns CCS adaptrar och/eller kablar till alla Teslamodeller för användning av tredjepartsladdningsnätvärk. Däremot kan endast Teslas egna bilar laddas vid Superchargers.
Elbilsladdare
Hitta rätt typ av laddare för din bil. I vårt sortiment av elbilsladdare hittar du Typ-1 och Typ-2 laddare, laddstationer och extra kablar och tillbehör.

50% avdrag på priset med Grön Teknik
När du beställer utvalda elbilsladdare tillsammans med installation så kan du givetvis använda dig av Skatteverkets avdrag Grön Teknik som ger dig halva priset på både elbilsladdaren och installationskostnaden. De allra flesta har rätt till Grön Teknik, som funkar ungefär på samma sätt som ROT-avdrag.
Hela processen är väldigt enkel för dig som kund. Om du bokat tjänsten vi vår hemsida, eller meddelat säljaren i varuhuset att du vill nytta ditt avdrag för Grön Teknik, så kommer din faktura rabatteras med 50%. Resterande 50% står Skatteverket för och är inget du behöver göra någonting med.
För att kunna nyttja Grön Teknik förutsätter det bl.a. att du betalar inkomstskatt och att du inte redan nyttjat avdraget på annat. Vill du veta mer om Grön Teknik så hittar du det hos Skatteverket.