Hoppa över navigation
Kvinna bär på en dator i ett svart fodral i famnen tillsammans med en telefon och en kalender.

Hitta rätt väska eller ryggsäck för din bärbara dator

Att en laptop behöver skyddas från stötar och regn är nog de flesta väl medvetna om, men många glömmer bort att en tung och icke-ergonomisk väska kan slita på kroppen.

Man med skjorta och blå ryggsäck bär böcker under armen i en ljus lokal.

En tung dator hör hemma i en ryggsäck

Eftersom de flesta bärbara datorer väger en hel del rekommenderas en ryggsäck med breda och vadderade axelremmar. Det bästa är om datorfacket är placerat närmast ryggen eftersom belastningen på nacke och axlar då blir mindre.Om ryggsäcken dessutom är försedd med bröstremmar och höftbälte blir vikten jämnare fördelad, vilket minskar belastningen på muskler och leder. Man bör försöka minimera vikten och inte kånka omkring på fler saker än man verkligen behöver.

Kvinna stoppar ner en bärbar dator i ett svart fodral på ett bord.

Ryggsäck är bäst - men datorväskor är mer populära

Idag finns det både väskor och ryggsäckar i många olika utföranden och storlekar – och naturligtvis prisklasser.En ryggsäck med ett separat datorfack kan du få för några hundralappar, medan en datorväska i äkta läder kostar drygt tusen kronor. Att använda en axelväska behöver inte nödvändigtvis leda till ryggproblem, se bara till att du följer några enkla råd för hur du använder den på bästa sätt.

En man i brun jacka och jeans går på en väg utomhus med en portfölj på axeln.

De vanligaste misstagen

De flesta av oss är vanemänniskor och bär nästan alltid axelväskan eller ryggsäcken på en och samma sida och belastar samma axel. Istället för att bära den tvärs över bröstet eller om det är en ryggsäck, mitt på ryggen, så att belastningen och tyngden blir jämnare fördelad. Så om du har en tendens att alltid bära väskan på samma sida rekommenderar vi att du provar att bära axelväskan tvärs över bröstet och ryggsäcken mitt på ryggen, åtminstone några dagar i veckan.

En grå ryggsäck med dator, hörlurar och powerbank som ligger ned på svart bakgrund.
Väskor som passar en gamer

Men finns det några bra alternativ för gamers? Det är klart att det gör! Gaminganpassade väskor är bättre än någonsin och vi har ett brett sortiment av ryggsäckar, väskor och resväskor anpassade för gamers. Så det blir enkelt att bära med sig all utrustning överallt, vare sig du ska på LAN, till skolan eller jobbet.