Hoppa över navigation
Two people on e-bike

Så här väljer du rätt elcykel

När du köper en elcykel finns det många olika typer att välja mellan. Här är några tips för att göra det lättare att välja den elcykel som bäst passar dina behov.

En elcykel är ett billigt transportmedel som är bra för både miljön och din hälsa. Med en elmotor kan du helt enkelt trampa längre och få en bättre cykelupplevelse, förutsatt att du väljer rätt cykel. Det här kan vi hjälpa dig med här.

Hitta en elcykel:

Elcykel
   
   
   
   
   
   
   

1. Hur ska du använda din elcykel?

Letandet efter rätt elcykel börjar med den här frågan: Vad vill du använda din cykel till? Kommer du att cykla till jobbet? I stan? Eller vill du ha en cykel som du kan ta med dig på resor? Använd nästa frågor för att fastställa dina behov. Det blir då lättare att välja rätt cykel.

Two foldable bikes - one folded

2. Hur långt ska du cykla?

Kommer du att använda din elcykel för att pendla till jobbet eller för korta resor i närmorådet? Räckvidden beror på batterikapaciteten, och det är därför en bra idé att ta reda på hur långt du kan cykla på en laddning. Ju längre du cyklar, desto viktigare är det att ha ett kraftfullt batteri. Detta innebär ett batteri med mer kapacitet. Batteriets kapacitet anges i wattimmar (Wh). Antalet wattimmar kan jämföras med antalet liter i en bensintank.De flesta elcyklar har en batterikapacitet mellan 400 och 700 Wh. Det motsvarar en räckvidd på mellan 30–150 km.

Men kom ihåg – det är inte bara batterikapaciteten som påverkar räckvidden.  Andra faktorer som backar, kroppsvikt, däcktryck, vind, temperatur och hur mycket du trampar kommer att avgöra hur långt du kommer på en laddning. Du bör också kontrollera om elcykeln har assistanslägen. Du kan sedan justera hur mycket hjälp du får från motorn.

Man on bike
Close-up on el-bike wheel
Motor

När det gäller motor har du i huvudsak två alternativ: navmotor eller vevmotor. Här är en översikt över fördelar och nackdelar: ​​​​​

Navmotorer
Fördelar: Navmotorer är fästa vid navet på ett av hjulen på cykeln vilket resulterar i mindre rörliga delar. Detta gör att motorn kan hjälpa hjulet direkt, något som är mycket användbart för att gå uppför. Motorn som fästs på hjulet leder också till mindre slitage på växlarna och kedjan. Elcyklar med motor i navet är ofta billigare eftersom de har en ram som passar flera motorleverantörer.

Vevmotor

En vevmotor är monterad på mitten av cykeln. Detta ger en mer central tyngdpunkt, vilket gör att cykeln känns mer stabil. Motorn driver också bakhjulet via kedjan och använder cykelns växelsystem. En vevmotor har också en mer avancerad pedalsensor, vilket ger ett mer naturligt flöde.  Jämfört med en framhjulsmotor och bakhjulsmotor är det lättare att ta bort båda hjulen.

2 women with bikes in city
5. Prisskillnader

När du letar efter en ny elcykel kommer du att stöta på stora prisskillnader. Prisskillnader mellan dyrare och billigare elcyklar beror ofta på komponenternas byggkvalitet och kapacitet, medan populära varumärken också kan påverka priset. Det är därför alltid klokt att kontrollera kvaliteten noggrant även om cykeln är ett välkänt märke. Det viktigaste är att du hittar en cykel med komponenter och material av god kvalitet som är anpassade efter din användning.

Sedan handlar det om motor, drivlina, bromsar, pedaler och växlar.

Du bör också tänka på vilken typ av utrustning och funktioner du behöver. Behöver du lampor, lås och extra batterier? Om du ska åka på korta enkla turer kan en prisvärd cykel uppfylla dina behov.

E-bike and colorful wall
Vi hjälper dig

Om du vet vad din elcykel ska användas till, och vad som är viktigt för dig, hjälper vi dig att hitta det du behöver bland alla olika modeller som finns tillgängliga. Passa på att testa våra cyklar i vår butik för att hitta den som passar dig bäst. Glöm inte att du också kan prata med en Live Shopper om du handlar online