Hoppa över navigation
Arozzi gamingstol och en skärm med Elgiganten-logga

Hur mycket kostar en gamingdator?

Att hitta en bra gamingdator är inte alltid enkelt – det kan vara svårt att veta vad du behöver och hur mycket du ska betala. Med vår guide blir det lättare att välja!

När du ska köpa en gamingdator kommer du säkert att ha många frågor. Hur kraftfull behöver datorn vara, hur mycket minne behöver du, vilken typ av grafikkort ska du välja – och hur mycket kostar det hela?

Gamingdator på display i ett varuhus

Hur mycket kostar egentligen en bra gamingdator?

Priset på en gamingdator beror helt på vilka lösningar du väljer. Om du inte vill lägga ut fullt så mycket pengar kan du hitta hyfsat bra förbyggda gamingdatorer som ger dig FPS-värden på 120–200 i populära spel för cirka 8000 kr. För det priset kan du få en förbyggd dator med 8 GB RAM, 512 SSD-lagring och en fyrkärnig processor. Om du är en hobbyspelare som planerar att köra spel i 1080p-upplösning kan det vara mer än tillräckligt för dig.

Om du vill köra spel i 4K behöver du en kraftfullare dator. Då bör du sikta på minst 16 GB RAM, 6 processorkärnor och ett kraftfullt grafikkort.

Vilken typ av spel du vill spela har också stor betydelse. En rigg som klarar av att köra de senaste, mest krävande, spelen på 4K kommer att bli mycket dyrare än en som kan köra Fortnite eller CS:GO med samma uppdateringsfrekvens och upplösning.

För mindre resurskrävande spel bör du räkna med att spendera minst 10 000 kr – men om du vill köra något som Cyberpunk2077 i 4K blir priset mycket högre och du kan behöva betala närmare 30 000 kr.

Kategori-desktop-1920-320-banner-2024-v07-Gaming-paketpris

Bärbara- och stationära gamingdatorer:

Läs mer