Hoppa över navigation
Liten pojke som spelar pacman på en gammal tjockteve

Gamingens historia - ett djupdyk i hur det började

Gaming har funnits runt oss i årtionden, och det är något värt att fira. I denna artikel visar vi hylla den otroliga historian, och gå igenom några av höjdpunkterna.

round 1

Round 1

Gaming som vi känner till det idag hade sin början 1981, när Game & Watch introducerades i norden. Ball var den första versionen du kunde köpa, men i senare tid kunde du även köpa versioner som Donkey Kong och Musse Pigg med fler. Runt samma era kom också Atari 2600, och där kunde du spela både Pacman, Pitfall och.. E.T. Eller du kunde i alla fall försöka.

round 2

Round 2

1986 lanserades Nintendo 8-bit eller NES (Nintendo Entertainment System) i norden. Med revolutionerande 8-bitars teknologi och en ikonisk handkontrolldesign blev den en succé. De mest ikoniska spelen från denna era är förmodligen Super Mario Bros. och Duck Hunt med fler. Den första Sega-konsolen som såg den nordiska markanden var Sega Master System. I datorvärlden letade sig den bäst säljande datorn någonsin, Commodore 64, in på marknaden. Några av de mest ikoniska spelen inkluderar The Last Ninja och Commando, för att nämna några.
Ett krig bröt ut mellan Nintendo och Sega, och fighten att ha den bästa maskoten började. Nintendo med deras kära Super Mario, och Sega med Alex Kidd. Super Mario blev fanfavorit och har spelat en viktig roll i gamingvärlden i alla dessa år. I sista halvan av 80-talet kom klassiker som The Legend of Zelda och Mega Man ut.

round 3

Round 3

Sent på 80-talet kom 16-bit ut på marknaden - och flera banbrytande konsoler. Sega Mega Drive blev en succé på direkten, när det kom ut med Altered Beast. 1991 byttes den titeln ut med det mycket mer ikoniska spelet Sonic The Hedgehog. Super Nintendo (mer känt som SNES) var Nintendos svar, men också den träffade perfekt och blev ännu en succé för Nintendo - så pass mycket att Nintendo inte kunde tillverka nya konsoler snabbt nog. Super Mario World släpptes med konsolerna i Europa och i USA.
Tidigt 90-tal introducerades Street Fighter II - The World Warrior, världens bästa spel enligt många fans. Det var ett nytt och revolutionerande sätt att spela fightingspel. Spelet är känt som det fightingspelet som populariserade tävlingsinriktad gaming med två spelare - med så bra spelmekanik att spelutvecklare fortfarande går tillbaka till det idag.

round 4

Round 4

Tidigt till mitten av 90-talet såg vi introduktionen av fler datorspel, varav Wolfenstein 3D och Doom är några av de viktigaste titlarna. The Secret of Monkey Island släpptes 1990. Doom släpptes 1993, och introducerade "3D". Dock var det inte samma typ av 3D som vi är bortskämda med idag. Klassikern Day of the Tentacle släpptes samma år, och blev snabbt kultklassat.
PlayStation gav sig in på den nordiska marknaden i september 1995 med PlayStation 1, och släppte Crash Bandicoot året efter. Några år senare släppte Nintendo sin Nintendo 64. Som namnet föreslår så byggde Nintendo på 64-bitars arkitektur, medan konkurrenterna byggde på 32-bitars arkitektur. Riktig 3D var nya standarden tack vare Nintendo 64, och klassiker som Goldeneye och Super Smash Brothers, Super Mario 64, Zelda Ocarina of Time med fler kom ut.