
Koppla ihop dina smarta enheter med IFTTT
Har du problem med dina smarta prylar i ditt smarta hem? Eller saknar du kanske smart automatisering för din Philips Hue? Oroa dig inte, du kan enkelt använda IFTTT- vi förklarar hur det fungerar.

Vad är IFTTT?
Namnet IFTTT är ett akronym som betyder “if this then that” (om det då det).
IFTTT är en gratis webbaserad plattform där du kan skapa kedjekopplingar med kommandon mellan dina annars icke-ihopkopplade enheter, appar och enheter. På samma sätt som när din iRobot Roomba svarar din Google Assistant.
Eller när din Philips Hue belysning blir röd när din Nest brandalarm upptäcker rök, och skapar en stig med nödbelysning som syns genom röken.

Enkelt och intuitivt
Med IFTTT-tjänsten kan du skapa automatisering mellan nästan alla uppkopplade enheter. Det fungerar även mellan flera olika tillverkare och märken. Att använda IFTTT är överraskande enkelt och intuitivt. Du kan berätta för din enhet eller app ”om det händer vill jag automatiskt att det ska hända”.
Tjänsten fungerar med det som kallas för applets, som består av två olika komponenter: utlösare och händelser. Skapa dina egna applets, eller välj från listan med existerande applet-samlingar.

Hur använder man IFTTT?
Besök ifttt.com och skapa ett konto för att komma igång. Logga in med ditt Google- eller Facebook-konto så är du redo att påbörja resten.
För att skapa ett applet klickar du bara på profilikonen längst uppe i högra hörnet och väljer New Applet. När du väl är inne på Applet-sidan trycker du på this på ”If this then that”-texten.
Här väljer du din utlösare. Det kan till exempel vara en grej du säger till din Google Assistent som «Hey Google, jag behöver kaffe». När du har specificerat en utlösare kan du klicka vidare till that för att skapa händelsen som ska följa, i detta tillfälle slå på kaffebryggaren
Utan mycket arbete alls har du skapat ett röstkommando till din smarta kaffemaskin. Så enkelt är det faktiskt att använda sig av IFTTT.