Hoppa över navigation
Kvinna i blommig blus som ler och ser på en mobil som hon håller i handen.

Säker återvinning - Så tar du bort allting från din gamla enhet

Är du tveksam till att skicka din gamla mobil till återvinning eftersom du oroar dig för säkerheten och dina personliga uppgifter? Vi har samlat alla de nödvändiga stegen du behöver ta för att säkerställa att all sin personliga information raderas från telefonen så att den kan återvinnas på ett säkert sätt.

Oavsett om du vill återvinna, sälja eller ge bort din gamla mobiltelefon är det viktigt att skydda dina personliga uppgifter. Men innan du börjar processen med att radera allt och göra en fabriksåterställning bör du först överföra allt du vill behålla till en annan enhet. Du vill förmodligen inte ta bort dina anteckningar, specifika meddelanden, kontakter och bilder. Lagringsenheter som SIM-kort eller SD-kort bör också tas bort. Vi listar de nödvändiga stegen du behöver för att återställa din mobiltelefon. Observera att om din mobiltelefon har ett gammalt operativsystem är det möjligt att stegen ser något annorlunda ut. 

Läs också om hur du byter mobiltelefon utan att förlora innehåll.

Surfplatta som står på stativ på ett bord med en tjock bok och en penna vid sidan av.

Är det någon skillnad på surfplattor?

Generellt sätt återställer man och raderar en surfplatta eller en iPad på samma sätt som dess respektive mobiltelefon. Det betyder att om du följer stegen ovan så kommer även din surfplatta att bli klar för återanvändning.

Hur funkar det med en smartwatch?

En Android-baserad smartwatch kommer, för det mesta, att kunna fabriksåterställas genom en liknande process som Android-telefoner – dock kommer vissa producenter att kräva att processen utförs via klockans tillhörande app. Vi uppmanar dig att läsa igenom klockans användarmanual eller producentens hemsida innan du utför en återställning. För Apple Watch kan du följa stegen nedanför.

Produktbild av Apple Watch 7 steel graphite smartwatch

Fabriksåterställning av Apple Watch

Steg 1
Placera din Apple Watch och din iPhone bredvid varandra. Öppna appen Apple Watch på din iPhone och tryck på fliken Min klocka.

Steg 2
Tryck på Alla klockor högst upp på skärmen, därefter på informationsknappen intill klockans namn.

Steg 3
Tryck på Ta bort parkoppling och sedan på knappen Ta bort parkoppling igen för att bekräfta. Om du har en mobil Apple Watch-modell måste du också komma ihåg att trycka på Ta bort mobildataabonnemang*.

Steg 4
Ange ditt Apple-ID-lösenord för att inaktivera Aktiveringslås. Tryck en gång till för att bekräfta. När du tar bort parkopplingen försöker din iPhone att skapa en säkerhetskopia av din Apple Watch. Om du köper en ny Apple Watch kan du använda säkerhetskopian för att konfigurera den, och på det sättet behålla dina inställningar.

*Om din Apple Watch har mobilnät måste du kontakta operatören för att avsluta mobilabonnemanget. Operatörsavgifter kan tillkomma.

Vi kan hjälpa dig att återställa och återvinna dina produkter:

Läs mer