Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 Chromecast och Apple TV – vilka är skillnaderna och vilken ska man välja  Chromecast och Apple TV – vilka är skillnaderna och vilken ska man välja

Jämförelse mellan Apple TV och Chromecast - de viktigaste skillnaderna

För dem som inte har en smart-tv finns det två lösningar som gör det enkelt att strömma filmer, tv-serier och musik från webben. Apple TV och Chromecast – vilka är skillnaderna, vilken borde du välja och ger de 4K UHD-kvalitet?

Ska man välja Apple TV 4 eller Chromecast Ultra, vilka är de största skillnaderna och vad är det som kännetecknar de två senaste modellerna – Apple TV 4 och Chromecast Ultra.

För dem som inte har en smart-tv finns det i huvudsak två lösningar som fajtas om förstaplatsen när det gäller att strömma filmer, tv-serier och musik från webben. Det är Apple TV och Googles Chromecast. Vilka är de största skillnaderna mellan de två och vilken ska man välja?

Läs mer om Chromecast Ultra

 Chromecast och Apple TV – vilka är skillnaderna och vilken ska man välja

Apple TV och Chromecast - två olika sätt att se på saken

Apple TV och Chromecast är i stort sett två olika vägar till samma mål. För moderna tv-tittare som vill se precis vad de vill när de vill är det internet som är det nya Kaknästornet. Allt innehåll du vill se finns tillgängligt online dygnet runt, men hur överför man det från webben till tv:n på enklaste sätt? Svaret på den frågan är Googles medieströmningsenhet Chromecast. Den lilla runda apparaten ansluts till tv:n med en HDMI-kabel och blir länken mellan innehållet på webben och tv:n – och du använder din mobil som fjärrkontroll! I stället för att låta internet gå rakt in i tv:n är Apple TV snarare ett slags digitalålderns kabel-tv. Apple samlar alla de större leverantörerna av strömmade program i ett system så att du kan välja och vraka bland all tillgänglig underhållning.

 Chromecast och Apple TV – vilka är skillnaderna och vilken ska man välja

Det här är Apple TV

  • en liten box med fjärrkontroll som ansluts till tv:n via HDMI
  • ger tillgång till de vanliga tv-kanalerna, Netflix, Viaplay, HBO Nordic med flera via appar, samt filmer från iTunes
  • strömmar video eller bilder från telefon eller Mac direkt till tv:n
  • Apple TV generation 4 – den senaste versionen kan röststyras och det går att installera nya appar

Köp Apple TV

 Chromecast och Apple TV – vilka är skillnaderna och vilken ska man välja

Det här är Chromecast

  • liten rund strömningsenhet som ansluts till tv:n via HDMI-porten
  • har även en separat ljudvariant som kan kopplas direkt till stereon
  • styrs via en enkel mobilapp
  • ser till att du kan "casta" alla dina favoriter och använda mobilen, läsplattan eller datorn som fjärrkontroll

Köp Chromecast

 Chromecast och Apple TV – vilka är skillnaderna och vilken ska man välja

App eller fjärrkontroll

Chromecast är ett bra verktyg om du vill visa webbinnehåll på tv:n. Du skickar – eller "castar" – enkelt innehåll från telefonen eller datorn till tv:n genom att trycka på "cast"-symbolen i Chromecast-appen. Eftersom alla enheter som är anslutna till samma WiFi-nätverk kan styra innehållet kan vem som helst som har en Chromecast-app bidra till tv-upplevelsen. Chromecast fungerar även med andra appar och både med Android och iOS. Apple TV kan styras via en app i en iPhone, iPad eller till och med en Apple Watch, men i första hand används den relativt traditionella fjärrkontrollen som följer med. Både fjärrkontrollen och gränssnittet gör Apple TV lite mer handfast och ger mer tv-känsla än Chromecast. Det gör att tittare som föredrar en mer traditionell tv-upplevelse ofta föredrar Apple TV.
 Chromecast och Apple TV – vilka är skillnaderna och vilken ska man välja

Avgörande faktorer - telefonmodell och bredbandshastighet

Även om både Apple TV och Chromecast fungerar med både iOS och Android är det tydligt att tillverkarna favoriserar sina egna kunder när det gäller funktionaliteten. Med Chromecast är det exempelvis enklare att överföra innehåll från en Androidmobil än från en iPhone. Med Apple TV är det enklare att visa egna bilder och filmer, eller strömma tv-serier från andra appar, om man har en iPhone eller iPad och använder AirPlay. Dessutom är innehåll som köpts digitalt på iTunes lättare att komma åt med Apple TV. En annan viktig sak att komma ihåg, oavsett vilken modell du väljer, är att du måste ha tillräckligt hög bredbandshastighet. För att kunna titta på filmer och tv-serier i HD, eller för den delen 4K, är rekommendationen en hastighet på 5 Mbit/s eller högre.

Apple TV 4 eller Chromecast Ultra - de senaste generationerna

I dag är HDR-kvalitet och 4K UHD-tv på stark frammarsch på marknaden. Med nästa generations skärmupplösning och färgåtergivning håller rörliga bilder att nå en ny nivå, men de nya standarderna kräver mer av tv:n, bandbredden och strömningstjänsterna. Apple TV 4 och Chromecast Ultra ger perfekt 4K UHD-kvalitet. Vad skiljer dem åt? Priset exempelvis. Chromecast är fortfarande så prisvärd att du kan köpa två Chromecast-enheter till priset av en Apple TV och ändå ha råd att köpa hämtmat. Men om du bryr dig mer om tv-upplevelsen kommer den mer integrerade Apple TV 4 sannolikt att falla dig mer i smaken. Med den följer även den röstaktiverade assistenten Siri som vi känner igen från Apple-världen. Om du missar en replik kan du bara säga "Siri, vad sa de?" så backar Siri filmen 10 sekunder och spelar upp den igen med undertexter. Genialt!