Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Epoq køkken planlægning

Epoq kökstips - Vilka vitvaror passar just dig?

Att välja vitvaror handlar om så mycket mer än en prislapp och en design. Valet av vitvaror blir investeringar för hela familjen i form av tid och energi. Få hjälp att planera och rita ditt nya Epoq-kök hos Elgiganten.

Genom att göra rätt val av vitvaror förenklar vi faktiskt vardagen. Numera går det till exempel att slippa avfrostningar, ugnsrengöringar och dåligt planerade matinköp genom att helt enkelt välja vitvaror med rätt funktioner. Inte så dumt! Innan du ger dig ut för att köpa nya vitvaror kan det vara en god idé att lista alla behov ni som familj har. Massor av plats för nyfångad fisk i frysen? Möjlighet att snabbtvätta barnens träningskläder? Plats för 25 vinglas i samma diskmaskin? Hur många ni än är, hur stort ni bor och vad ni har för vanor i familjen är alla faktorer som påverkar dina val av vitvaror. Planera, fundera och gör rätt val för just din familj.

Kylen

Storleken på familjen är förstås den allra viktigaste faktorn. Är ni många i familjen behöver ni ett stort kylskåp för att slippa handla väldigt ofta, är familjen liten kan du spara energi genom att inte behöva kyla ner ett onödigt stort kylskåp. Vad din familj tycker om att äta påverkar också vilken kyl som passar er bäst. Förvaringen för frukt och grönt skiljer sig mycket mellan olika varumärken, särskilt i kombinerade kyl/frysskåp. Är ni vegetarianer kan det alltså vara värt att kika lite extra på den detaljen. Tvärtom så finns det också kylskåp med särskilda hyllor för kött och fisk där temperaturen hålls på noll grader för att hålla dina råvaror fräscha så länge som möjligt.

Smart funktion att titta efter: Det finns kylskåp med inbyggd kamera numera, vilket gör att du kan inventera ditt kylskåp medan du står i affären. Fiffigt!

Frysen

Här är utrymmet den största faktorn, och till skillnad från i kylskåpet så är det inte bara familjens storlek som spelar roll utan även dina vanor. Är du jägare eller en passionerad bakare behöver du säkert gott om plats i frysen för kött och bröd även om ni inte är så många i familjen. Behöver du tvärtom inte en så stor frys kanske en mindre variant som ryms under bänkskivan passar bättre för att optimera planeringen i köket?

Smart funktion att titta efter: Kika gärna efter en frys med NoFrostfunktion, så slipper du besväret med att frosta av den.

Ugnen

Oavsett om det är ugn eller mikrovågsugn du är på jakt efter bör du kolla upp ångugnar också. Vill du ändå ha en mikrovågsugn som komplement är storleken den främsta skillnaden mellan fabrikaten. Det finns också mikrovågsugnar som kan användas som en traditionell ugn.

Smart funktion att titta efter: Håll utkik efter självrengörande pyrolysugnar. Då bränns stänk och matrester bort under extrem värme och sen är det lätt att borsta ur askan. Vissa ugnar har också möjlighet att rengöra plåtarna samtidigt. Andra smarta funktioner är integrerade stektermometrar och automatiska program för specifika rätter.

Spishäll

När det gäller spishällar måste du börja med att välja bredd, och sedan vilken teknik du föredrar – keramik, gas eller induktion. Induktion är överlägset populärast idag, och här kan du också välja om du vill ha runda eller fyrkantiga zoner. Fördelen med fyrkantiga är att de ger bättre resultat när man använder stora kastruller och stekpannor, och dessutom kan flera zoner kopplas ihop om man behöver ännu större tillagningsyta. Kolla också upp hur man styr hällen, användarvänligheten kan variera mycket mellan märken.

vänligheten kan variera mycket mellan märken. Smart funktion att titta efter: Det finns hällar som kan reglera temperaturen inne i kokkärlen, vilket är praktiskt när man till exempel bakar.

Diskmaskinen

När du ska välja diskmaskin finns det mycket att ta hänsyn till. Inte minst ljudnivån! Moderna diskmaskiner ligger i ett spann mellan 39 och 48 dB, men om du bor i öppen planlösning så rekommenderas du välja en diskmaskin som inte går högre än 44 dB till exempel. Hur diskmaskinen är inredd är också viktigt att kolla. Här vill du få plats med vinglas och större köksredskap, en stor besticklåda brukar alltid behövas och det är toppen med en diskmaskin där höjden på hyllorna kan regleras vid behov. Beroende på hur ofta du kör diskmaskinen kan också hastighet och torkförmåga spela in, och om du diskar många plastföremål kan det vara värt att fråga efter en diskmaskin som är bra på att torka just plast – det är nämligen ganska få modeller på marknaden som är duktiga på det.

Smart funktion att titta efter: Vad sägs om en diskmaskin som påminner dig om att köpa fler maskindisktabletter?

Tvättmaskinen

Här är det faktiskt vår garderob som får styra. Har man många ömtåliga plagg i garderoben så krävs en tvättmaskin med skonsamma program. Har man istället barn eller hårt smutsad tvätt av andra anledningar så kan det krävas andra funktioner. Är man många i familjen och tvättar mycket och ofta kan hastigheten också vara avgörande.

Smart funktion att titta efter: Automatisk dosering av tvättmedel och möjlighet att lägga till kläder under pågående tvätt.

3 frågor till en expert

Thomas Sedlak är Nordic Head of Kitchen and Interior för Elgiganten.

Vad ska man tänka på när man väljer vitvaror?

– Att hitta en design man verkligen trivs med, och att ta framtiden med i beräkningen. Planerar ni att skaffa barn så är det smart att ha det i åtanke redan nu när man väljer vitvaror.

Hur ska vitvarorna se ut?

– I våra nordiska länder brukar vi gilla ungefär samma saker, och just nu ser vi mer och mer integrerade vitvaror och en övergång från stålprodukter till svarta vitvaror. Till och med de stålprodukter som tas fram nu blir allt mer svarta i utseendet. Finland är det land som skiljer sig lite, där är vita vitvaror fortfarande mest populärt och man föredrar också smalare produkter än standardmåttet.

Har vi fortfarande samma behov av vitvaror?

– Jag menar att alla borde välja en ångugn istället för en traditionell ugn. Den är mycket mer användbar och den gör det möjligt för alla att laga bra och hälsosam mat. Det finns både ugnar med ångtillförsel – bra för bullar till exempel – och ugnar med full ånga.

Så gör du klimatsmarta val!

Genom att göra klimatvänliga val och ta hand om dina vitvaror rätt så förlänger du livet på dem. Det tjänar både du och miljön på! Bli klimatsmart med Epoq.

Pil med texten: Gå till Epogs framsida

Läs mer om Elgigantens produkter:

 Boka kostnadsfri köksrådgivning

Boka kostnadsfri köksrådgivning

Bild av ett svart Epoq Edge kök

Tips och trix till köket från Epoq

Bild av Epoq kök

Tvättstuge- och köksprodukter

Funktionellt och vackert kök är hemmets hjärta

Se våra Epoq-kök

Upptäck vårt köksuniversum där du kan förverkliga dina köksdrömmar. Här hittar du bland annat vår köksplanerare och utbud av köksprodukter. Här kan du också få köksinspiration, tips och trix samt information om montering.

Se våra inspirationsgallerier och artiklar här

Se vårt inspirationsgalleri

Klassiskt eller modernt? Få köksinspiration och se olika lösningar för tvättstuga i vårt bildgalleri.

Se våra användbara tips och trix här

Se tips och trix här

Här hittar du bland annat artiklar om montering, underhåll och belysning. Vi ger dig en rad smarta tips och trix för bland annat köksrenovering och tvättstuga.