Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
 LED-TV

Detta får du med LED-TV (LCD)

  • Mycket för pengarna
  • Stora TV-apparater till rimliga priser
  • Utmärkt bildkvalitet

        Se våra LED-TV-apparater

 QLED-TV

Detta får du med QLED-TV

  • Bilder med enastående ljusstyrka och färger
  • Stilren design och många smarta funktioner
  • Fantastisk bildkvalitet

        Se våra QLED-TV-apparater

 OLED-TV

Detta får du med OLED-TV

  • Bilder med oövervinnlig svärta och kontrast
  • Slimmad design med låg vikt
  • Fantastisk bildkvalitet

        Se våra OLED-TV-apparater

LED, OLED eller QLED - se våra rekommenderade TV

Vilken TV passer dina behov? Är det endast en bokstav som är skillnaden mellan LED, OLED och QLED? TV-tillverkare som Sony, Samsung, LG och Philips sprider uttryck och tekniknamn som verkar mer förvirrande är informativa. Vi hjälper dig genom djungeln så att du kan välja rätt TV.

LED-TV

LED är en förkortning för Light Emitting Diode. En TV med LED-panel är faktiskt en vidareutveckling av LCD-TV, som medför att skärmen blir mer energibesparande och energieffektiv. Naturligtvis har även bildkvaliteten förbättrats. Pixlarna i dessa typer av TV-apparater avger inte sitt egna ljus, men reflekterar ljuset från sidan eller från baksidan. Dessa TV-apparater är kända för sin utmärkta ljusstyrka och visar naturliga färger även på ljusa bilder. LED-TV är i allmänhet billigare än de andra två varianterna. Nackdelarna med LED-TV är att de inte når samma svärta (svartnivå) som OLED-TV, samtidigt som ljusstyrkan är svagare än QLED-TV. Betraktningsvinklarna anses också vara sämre än ovanstående.

QLED-TV

QLED är en teknik som utvecklats av Samsung och används främst i deras TV-apparater. Termen QLED anspelar på Quantum Dot-tekniken, vilken i denna typ av TV kombineras med en LED-upplyst LCD-panel. QLED är med andra ord en vidareutveckling av LED-tekniken. I grova termer är QD-tekniken kvantprickar som konverterar ljus till nästan vilken färg som helst. Den främsta fördelen med QLED-TV är skärmens ljusstyrka, som i stor utsträckning överstiger andra liknande TV-tekniker. Detta är fördelaktigt när du tittar på TV i ett rum med mycket belysning. Å andra sidan påverkar detta den svarta nivån på bilden, eftersom ljuspartiklarna aldrig är helt avstängda. Som följd på detta klarar den svarta nivån inte att nå upp till vad du kan få med till exempel OLED-teknik. Detta kan vara särskilt märkbart om du tittar på TV i ett mörkt rum. QLED är känt för att bidra till bättre färgåtergivning än både LED- och OLED-TV med vitare vit-färger och generellt mer detaljer i färgerna.

OLED-TV

OLED står för Organic Light Emitting Diode. Denna teknik är helt annorlunda än den som finns i LED/LCD-skärmar. Till skillnad från QLED, sänder varje pixel sitt egna ljus. Dessa pixlar kan stängas av helt så att de inte släpper ut något ljus. Det betyder att TV-apparater med denna teknik har en mörk svart nivå som (Q) LED-TV inte klarar att uppnå, i gengäld kommer de inte att uppnå samma ljusstyrka och vithetsgrad som de två ovannämnda teknikerna. En annan fördel med denna teknik är att skärmen kan vara tunnare eftersom pixlarna tillverkar sitt egna ljus. Visningsvinklarna är dessutom mycket bättre än TV-apparaterna som innehar LCD/LED-tekniker. OLED-TV-apparater är i allmänhet dyrare än alternativen och kommer i mindre storlekar än konkurrenterna. Se våra mest sålda OLED-modeller >>

En Smart-TV låter dig använda appar som på mobilen

Smart-TV

Alla de ovanstående versionerna av TV-apparater är så kallade Smart-TV-ar. De är utrustade med smartteknologi och kan anslutas till nätet via WiFi eller kabel, och du kan på så sätt surfa, streama innehåll från Netflix, Viaplay, HBO m.fl. och använda sociala medier. Smart-TV-ar har olika operativsystem och gränssnitt likt de du hittar i mobiltelefoner. Philips, TCL och Sonys baseras på Android, Samsung har Tizen och LG använder sig av WebOs. Det som är gemensamt för dessa är att de har en mängd TV-anpassade appar och möjligheten att ladda ner fler.

OLED eller QLED

Vad är då 4K, Ambilight och HDR?

Det är inte endast namnet på de olika typerna av TV-paneler som kan skapa förvirring. Teknikerna som producenterna associerar med sina TV-apparater är vanligtvis förkortningar, och det kan tyckas oklart vad de betyder. Här är en förklaring av begrepp som 4K/UHD, Ambilight och HDR.

4K och UHD

4K och UHD (Ultra High Definition) är två begrepp som nästan har blivit synonymer. Men fullt så enkelt är det inte. 4K är ursprungligen en professionell produktions- och biografstandard, medan UHD är en skärm- och sändningsstandard som riktar sig mot kunder. 4K är pixelförhållandet 4096x2160, där antalet vertikala pixlar är drygt 4000. Ultra High Definition är nivån över Full HD (1920x1080) med en upplösning på 3840x2160. Detta är inte exakt samma som 4K, men nästan alla TV-apparater som är listade som 4K är egentligen UHD. UHD handlar om skärmupplösningen. Desto högre upplösning TV:n innehar, desto skarpare, tydligare och mer verklig blir bilden. Detta är särskilt viktigt för större TV-apparater, där det blir extra tydligt om upplösningen är bra eller dålig. Samtidigt är det viktigt att notera att även om TV:n har UHD-upplösning blir bilden inte bättre än upplösningen av det innehåll du önskar att titta på.

Ambilight

Ambilight är en förkortning för ambient lightning. Ambilight är ett ljussystem som du endast hittar på Philips TV-apparater. Ambilight skapar en ljuseffekt runt TV:n som ger intrycket av att skärmen är större samtidigt som skärmen blir bekvämare att titta på. Ambilight-belysningen kan automatiskt justera ljusstyrkan och färgen på skärmens innehåll, eller ställa in en viss färg och ljusstyrka som matchar stämningen eller inredningen i rummet. Philips har modeller där Ambilight-belysningen täcker två eller tre sidor runt TV:n.

HDR

HDR = High Dynamic Range. Nästan alla nya TV-apparater i mitten av det övre prisskiktet har HDR-teknik. HDR har två huvudfunktioner. HDR expanderar TV:ns spänning för hur mycket den kan visa av ljusa och mörka bilder. Med denna teknik blir skärmens ljusstyrka ljusare medan den svarta nivån blir mörkare. Den andra egenskapen hos HDR är färgåtergivningen. HDR-tekniken ser till att skärmens färg blir mer exakt och realistisk.

Välj TV efter märke:

Samsung
LG
Philips
Sony
TCL
Grundig
Förkortningsguide till ditt TV-köp

LED

LED Har utmärkt ljusstyrka och naturliga färger även på ljusa bilder. Har något sämre betraktningsvinkel än QLED och OLED, inte lika djup svärta som OLED samt något svagare ljusstyrka än QLED. Läs mer här >>

QLED

QLED har utvecklats av Samsung och används främst i deras TV. Mycket ljusstarka med bättre färgåtergivning än LED- och OLED-TV. Läs mer här >>

OLED

OLED Skiljer sig från LED och QLED då varje pixel ger sitt eget ljus. Ger rik, djup svärta men inte samma ljusstyrka och vithetsgrad som LED och QLED. Kan göras mycket tunna och har bättre betrakningsvinklar än LED och QLED. Läs mer här >>

4K & UHD

Desto högre upplösning TV:n har, desto skarpare, tydligare och mer verklig blir bilden. Särskilt viktigt för större TV-apparater. För 4K är upplösningen 4096 x 2160 och UHD, Ultra High Definition, har 3840 x 2160. Observera att 4K/UHD kräver att bildkällan spelar upp i 4K/UHD.

HDR

HDR betyder High Dynamic Range. HDR utökar TV:ns omfång och ger ljusare ljust och mörkare svart. HDR ser även till att färgerna blir mer exakta och realistiska.

HFR

HFR står för High Frame Rate och betyder att bilden uppdateras snabbare än standardläget 25 bildrutor/sekund. Resultatet blir skarpare bild utan eftersläpning – särskilt viktigt för sport och actionfilm.