Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Vad är skillnaden mellan LED, QLED och OLED?

LED, OLED eller QLED - Vilken TV bör du köpa?

Vilken TV bör du köpa? Är det endast en bokstav som är skillnaden mellan LED, OLED och QLED? TV-tillverkare som Sony, Samsung, LG och Philips sprider uttryck och tekniknamn som verkar mer förvirrande är informativa. Elgiganten kan hjälpa dig genom konceptdjungeln så att du kan välja rätt TV.

LED-TV

LED är en förkortning för Light Emitting Diode. En TV med LED-panel är faktiskt en vidareutveckling av LCD-TV, som tillverkas mer energibesparande och energieffektiva. Naturligtvis har även bildkvaliteten förbättrats. Pixlarna i dessa typer av TV-apparater avger inte sitt egna ljus, men reflekterar ljuset från sidan eller från baksidan. Dessa TV-apparater är kända för sin utmärkta ljusstyrka och visar naturliga färger även på ljusa bilder. LED-TV är i allmänhet billigare än de andra två varianterna. Nackdelarna med LED-TV är att de inte når samma svarta nivå som OLED-TV, medan ljusstyrkan är svagare än QLED-TV. Betraktningsvinklarna anses också vara sämre än ovanstående.

QLED-TV

QLED är en teknik som utvecklats av Samsung och används främst i deras TV-apparater. Termen QLED anspelar på Quantum Dot-tekniken, vilken i denna typ av TV kombineras med en LED-upplyst LCD-panel. QLED är med andra ord en vidareutveckling av LED-tekniken. I grova termer är QD-tekniken kvantprickar som konverterar ljus till nästan vilken färg som helst. Den främsta fördelen med QLED-TV är skärmens ljusstyrka, som i stor utsträckning överstiger andra liknande TV-tekniker. Detta är fördelaktigt när du tittar på TV i ett rum med mycket belysning. Å andra sidan påverkar detta den svarta nivån på bilden, eftersom ljuspartiklarna aldrig är helt avstängda. Som följd på detta klarar den svarta nivån inte att nå upp till vad du kan få med till exempel OLED-teknik. Detta kan vara särskilt märkbart om du tittar på TV i ett mörkt rum. QLED är känt för att bidra till bättre färgåtergivning än både LED- och OLED-TV med vitare vit-färger och generellt mer detaljer i färgerna.

OLED-TV

OLED står för Organic Light Emitting Diode. Denna teknik är helt annorlunda än den som finns i LED/LCD-skärmar. Till skillnad från QLED, sänder varje pixel sitt egna ljus. Dessa pixlar kan stängas av helt så att de inte släpper ut något ljus. Det betyder att TV-apparater med denna teknik har en mörk svart nivå som (Q) LED-TV inte klarar att uppnå, i gengäld kommer de inte att uppnå samma ljusstyrka och vithetsgrad som de två ovannämnda teknikerna. En annan fördel med denna teknik är att skärmen kan vara tunnare eftersom pixlarna tillverkar sitt egna ljus. Visningsvinklarna är dessutom mycket bättre än TV-apparaterna som innehar LCD/LED-tekniker. OLED-TV-apparater är i allmänhet dyrare än alternativen och kommer i mindre storlekar än konkurrenterna.

OLED eller QLED

Tre tekniker som behöver förklaras

Det är inte endast namnet på de olika typerna av TV-paneler som kan skapa förvirring. Teknikerna som producenterna associerar med sina TV-apparater är vanligtvis förkortningar, och det kan tyckas oklart vad de betyder. Här är en förklaring av begrepp som 4K/UHD, Ambilight och HDR.

4K och UHD

4K och UHD (Ultra High Definition) är två begrepp som nästan har blivit synonymer. Men fullt så enkelt är det inte. 4K är ursprungligen en professionell produktions- och biografstandard, medan UHD är en skärm- och sändningsstandard som riktar sig mot kunder. 4K är pixelförhållandet 4096x2160, där antalet vertikala pixlar är drygt 4000. Ultra High Definition är nivån över Full HD (1920x1080) med en upplösning på 3840x2160. Detta är inte exakt samma som 4K, men nästan alla TV-apparater som är listade som 4K är egentligen UHD. UHD handlar om skärmupplösningen. Desto högre upplösning TV:n innehar, desto skarpare, tydligare och mer verklig blir bilden. Detta är särskilt viktigt för större TV-apparater, där det blir extra tydligt om upplösningen är bra eller dålig. Samtidigt är det viktigt att notera att även om TV:n har UHD-upplösning blir bilden inte bättre än upplösningen av det innehåll du önskar att titta på. För närvarande är urvalet av innehåll i 4K relativt lågt, men växer ständigt.

Ambilight

Ambilight är en förkortning för ambient lightning. Ambilight är ett ljussystem som du endast hittar på Philips TV-apparater. Ambilight skapar en ljuseffekt runt TV:n som ger intrycket av att skärmen är större samtidigt som skärmen blir bekvämare att titta på. Ambilight-belysningen kan automatiskt justera ljusstyrkan och färgen på skärmens innehåll, eller ställa in en viss färg och ljusstyrka som matchar stämningen eller inredningen i rummet. Philips har modeller där Ambilight-belysningen täcker två eller tre sidor runt TV:n.

HDR

HDR = High Dynamic Range. Nästan alla nya TV-apparater i mitten av det övre prisskiktet har HDR-teknik. HDR har två huvudfunktioner. HDR expanderar TV:ns spänning för hur mycket den kan visa av ljusa och mörka bilder. Med denna teknik blir skärmens ljusstyrka ljusare medan den svarta nivån blir mörkare. Den andra egenskapen hos HDR är färgåtergivningen. HDR-tekniken ser till att skärmens färg blir mer exakt och realistisk.

 LED-TV
LED-TV
Plus Minus
Prisvärd Svagare svartnivå
Bra ljusstyrka Svagare insynsvinklar än alternativen
 QLED-TV
QLED-TV
Plus Minus
Bra ljusstyrka Svartnivå
Möjlighet för stora storlekar Tjockare skärm än OLED
 OLED-TV
OLED-TV
Plus Minus
Svartnivå Ljusstyrka
Tunnare skärm än LED/QLED Färre stora storlekar
32 990
 
Jämför
Visa produkt
Webblager (<5)  
  • 65" OLED Smart-TV
  • 4K UHD, A1-serien
  • Acoustic Surface
Läs mer Sony A1 65" 4K UHD OLED Smart TV KD65A1
24 990
 
Jämför
Visa produkt
Webblager (100+)  
Veckans erbjudande! Gäller t.o.m. Söndag 27/5 23:59!
  • 65" LED Smart TV
  • 4K UHD med HDR
  • Konstverksläge
Läs mer Samsung The Frame 65" 4K UHD Smart TV UE65LS003

Läs mer om våra produkter här: