Hoppa över navigation

Prata med våra köksspecialister

Boka kostnadsfritt möte
Epoq kök med gråa skåpluckor mot grön vägg.

Underhåll av ditt Epoq-kök och tvättstuga

Med rätt underhåll av kökslådor, skåp, diskho och bänkskiva kommer köket hålla sig nytt och fräsch längre. Alla material kan skadas, och det är därför viktigt att följa rekommendationerna för att bevara köket i bästa möjliga skick. Läs underhållsinstruktioner som passar till ditt Epoq-kök.

Modernt Epoq kök med ljusgrå skåp.

Skåp, luckor, lådfronter, hyllor och lådor

Rengör våra skåp, luckor, lådfronter, hyllor och andra träytor med en blöt, lätt fuktig trasa; om det är nödvändigt kan det användas ett milt rengöringsmedel. Använd bara rengöringsmedel som ägnar sig åt materialet. Undvik rengöringsmaterial som innehåller ammoniak, alkohol, blekande eller slipande medel. Torka sen med en trasa med rent vatten och efteråt med en torr trasa. Torka bort rester sår fort som möjligt så att ytan inte blir missfärgad. Glöm inte bort att torka av undersidan på luckor samt kanterna på bänkskivan. .

Undvik att placera maskiner som ger ifrån sig ånga, t.ex. kaffemaskiner, direkt under väggskåp. Använda medföljande ångspärr som kommer med din diskmaskin. .

Trä är ett naturmaterial som ofta varierar i färg och struktur. Träfärgen förändras med tiden. Lackerande ytor har också en tendens att ändra sig med tiden på grund av ljusets påverkan. Kom ihåg att skruva åt skruvar efter en tid så blir ditt kök stabilt i många år framöver.

Hur ska man behandla bänkskivor i trä?

Undvik starka rengöringsmedel som löser upp oljan eller vaxen. Om det här skulle inträffa blir skivan vanligtvis ljus och torr. Vid det här tillfället ska skivan behandlas omedelbart, som om den var ny.

Lämna aldrig vatten på bänkskivan utan torka av stänk och spill. Annars finns det en risk för att skivan suger upp fukten och sväller upp, vilket i värsta fall kan orsaka repor. Det här är speciellt viktigt för integrerade kök- och diskbänk.

Använd aldrig en kniv eller andra vassa föremål för att skära direkt på bänkskivan – använd alltid en skärbräda. Sätt aldrig varma grytor eller bakplåtar direkt på bänkskivan; använd alltid bordsunderlägg. Varma köksapparater som t.ex. fritöser och vissa kaffemaskiner borde placeras på ett skyddande underlag så att bänkskivan inte ska torka ut och därmed riskeras att spricka.

Om bänkskivan har blivit missfärgad kan ytan renoveras med slipning med fint sandpapper. Slipa skivan med ett fint sandpapper, torka rent och lägg sedan på ett lager med den vaxoljan som följer med monteringssatsen. Torka av resten av vaxoljan i träets riktning och gnid in/polera ytan till det slutgiltiga utseendet av bänkskivan, låt skivan torka i minst tolv timmar. Vid behov upprepa behandlingen. Den trasa du använt kan självantända, blöt den med vatten och knyt in den i lufttät påse innan du slänger den. Oljevax har beredningstiden ungefär 8-10 dagar. Under den tiden är det viktigt att inte lägga tunga saker på skivan som kan skada eller repa den.

Användning av aluminiumfolie

Aluminiumsfolien levereras separat och användaren eller bänkskivsmontören ska själv se till att ta på folien. Många vitvaror levereras med skyddsplåt eller liknande tillbehör som enkelt kan monteras genom att följa instruktionerna i monteringsvägledningarna till apparaterna. .

Alla skarvar i närheten av en apparat som ångan eventuellt kan tränga in i, täcks med aluminiumsfolie!

Dessutom förses undersidan av bänkskivan över de hårda vitvarorna med en diffusionsspärr som skyddar skivan mot kondensvatten och fukt. Folien ska också användas för att skydda den inre kanten av hällen. Fäst den runt öppningen så att spånskivan är helt täckt.

För att förhindra spänningsprickor i köksfacket, bör det kalla vattnet springa när man häller kokande vatten i diskbänken. Hela ytan ska rengöras noggrant från tid till annan för att bibehålla en jämn glans. Använd ett milt, slipmedel på silkesytor och rengöringsmedel på högglansytor. Rengör hela ytan med en trasa och mjuka cirkelrörelser. Skölj och torka med en fuktig trasa; Torka av med en torr trasa. Om en fläck torkas in kan det vara nödvändigt att använda en fin slipmedel.