Hoppa över navigation
Wifi på ett kontor

Trådlöst nätverk på kontoret?

– Så kommer du igång

Oavsett om du bygger ett nytt kontor eller uppgraderar en existerande lokal bör du överväga att installera trådlösa nätverk med mesh och Wi-Fi 6-nätverk.

När du bygger ett nytt kontor – eller uppdaterar ett befintligt – måste du besluta vilken typ av nätverk du ska installera. Tidigare valde man alltid ett trådbundet nätverk eftersom det var snabbast och säkrast. Idag går det däremot lika bra att välja ett trådlöst Wi-Fi-baserat nätverk. Med den nya standarden Wi-Fi 6 har hastigheten blivit tillräckligt hög och en fullgod säkerhet kan uppnås förhållandevis enkelt.

Dessutom har en ny trådlös nätverkslösning, mesh, vuxit fram under de senaste åren. Tekniken gör det möjligt att skapa en stabil och kraftig trådlös uppkoppling som ger täckning i större kontor. Ett mesh-nätverk består av en serie accesspunkter som skapar ett enhetligt Wi-Fi-nätverk och ser till att signalen når kontorslokalens alla hörn - även de mest avlägsna.

Kvinna som håller en bärbar dator

Smidig administration

Systemet är relativt enkelt att installera – och definitivt enklare än att kabla ett helt kontor. På mindre kontor kan enskilda åtkomstpunkter anslutas trådlöst till huvudsystemets router. På större kontor kan du med fördel kabla anslutningen mellan de olika enheterna i mesh-systemet för att säkerställa hög hastighet på hela arbetsplatsen.

Ett professionellt mesh-nätverk kan skötas från ett ställe (t.ex. en webbplats eller app), så för den IT-ansvarige är mesh en användarvänlig och tidsbesparande lösning. För företagets anställda är det en fördel att de bara behöver logga in på ett enda trådlöst nätverk, trots de många åtkomstpunkterna. De behöver inte heller tänka på tekniska aspekter som ssid:er och 2,4 GHz- eller 5 GHz-banden. Den professionella mesh-routern sköter allt detta på egen hand.

Netgear Orbi på en vägg på ett kontor

Så, hur många mesh-enheter behöver man?

En tumregel är att det inte bör vara mer än 10 meter mellan åtkomstpunkterna. Dessutom måste enskilda klienter (t.ex. datorer) kunna ”se” den närmaste åtkomstpunkten utan att hindras av väggar. Mesh säljs oftast i förpackningar med två eller tre enheter, vilket räcker i de allra flesta små och medelstora kontorsmiljöer. Man kan även ansluta stationära datorer till det trådlösa nätverket. Det är bara att ansluta en nätverksdongel till varje dator – en billig och enkel lösning.

Moderna trådlösa nätverk har hög säkerhet. De använder säkerhetsprotokollet WPA/WPA2, erbjuder VPN-dataskydd och många professionella routrar kan köra upp till fyra virtuella nätverk.

En man bakom en router

Skapa ett gästnätverk

Det sistnämnda innebär att du kan separera de nätverk som till exempel administratören, anställda, kunder och besökare ska ha tillgång till. Detta förhindrar att utomstående får tillgång till verksamhetens interna system.

Det rekommenderas starkt att köpa en professionell Wi-Fi 6-baserad nätverkslösning – det vill säga den senaste trådlösa standarden. Det är inte dyrare än Wi-Fi 5, och även om inte alla klienter i nätverket - användarnas datorer, mobiltelefoner, surfplattor etc. – har stöd för Wi-Fi 6 (men kanske Wi-Fi 4 eller 5), ger Wi-Fi 6 bättre täckning och högre säkerhet.

Mesh-routrar för effektiva WiFi-nätverk

Läs mer