Hoppa över navigation
Husbil parkerad vid vatten

Guide: Gör din campingsemester mer bekväm

Campingsemester betyder inte att du måste lämna alla bekvämligheter hemma. Här tipsar vi om några praktiska campingprodukter som du kan ta med på semestern – oavsett om du campar i en husvagn, båt eller i ett tält. Du får också tips på vad du kan göra så att säkringen inte slår ifrån!

En husvagn parkerad vid vatten

Matlaging

Du har kanske en gasspis tillgänglig i båten eller husvagnen, men en liten och praktisk bärbar grill är obligatorisk vid camping, oavsett om den är elektrisk eller gas.

En enkel induktionsplatta kan vara ett annat alternativ. Dessa är betydligt snabbare att laga maten än traditionella kokplattor. De tar inte heller mycket utrymme. 

Det finns också andra alternativ! Ta till exempel Philips Airfryer. Gör nyttiga pommes frites, stek kyckling eller baka muffins med mera.

En annan mångsidig köksapparat är en crockpot . Med en slow cooker kan du tilllaga grytor, pastagrytor, biffar och mycket mer utan mycket disk. Lägg allt i slow cookern på morgonen och middagen är klar när du kommer tillbaka från dagens utflykt.

Barn som går in i aktern på en båt

Underhållning

Vi håller tummarna för långa dagar med stekande sol, friska havsbad och lata grillkvällar och trevligt sällskap. Men de kan vara bra att ha ett alternativ de dagarna vädret inte är det vackraste, eller när barnen har slut på tålamodet. Vi har ett brett utbud av mindre LCD  TV-apparater som kan köras på både 12v och 230v.

Om du övernattar någonstans med WiFi kan du förmodligen kombinera TV:n med en Cromecast eller Apple TV, och streama från Netflix, HBO eller andra streamingtjänster.

En surfplatta och några bra, trådlösa hörlurar kan också vara ett alternativ, särskilt om du semestrar med barn.

Insidan på ett tält

Hur mycket ström kan du använda?

De flesta tips här är baserade på att du har tillgång till ström där du slår läger. För att räkna ut hur mycket el du har tillgång till behöver du först och främst ta fram dina matematikkunskaper. Det finns nämligen ingen standard för hur mycket el du har tillgång till på olika campingplatser. Det finns allt från 6A till 16A, och ibland delar du uttag med andra campinggäster.

Då behöver du denna formel: V x A = W.
I Europa har elnätet vanligtvis 230 volt, så en typisk 10 A-säkring ger dig upp till 2300 W. Eftersom det är maximal effekt bör du dra ifrån cirka 20%, med tanke på att vissa apparater används oavbrutet i mer än 3 timmar.

Kort sammanfattning: För att ta reda på hur många produkter du kan använda samtidigt behöver du räkna ut hur många watt de drar, och försäkra dig om att eluttaget inte överbelastas.

Maximal komfort på semestern

Läs mer