Hoppa över navigation

Detta bör du tänka på när du väljer stekpanna

Att laga mat blir ännu roligare om man har den rätta utrustningen, och stekpannor är inget undantag. Det finns naturligtvis olika stekpannor för olika uppgifter. Vi har frågat en kock om vilka stekpannor som ska användas till vad.

Moderna stekpannor är ganska avancerade saker. De är tillverkade av olika material, i olika former och storlekar och inte minst med många olika sorters ytbeläggningar. Allt för att göra det lite enklare för dig att lyckas i köket. Här ger vi dig en översikt över diverse varianter.

Praktiskt med non-stick

Vi börjar med att ta en närmare titt på vad som kallas teflonbeläggning eller non-stick-beläggning. Bjørn Erik Vangen är en norsk kock med många års erfarenhet med att tillaga fisk och skaldjur. Han ser särskilt fördelen med att använda en stekpanna med non-stickbeläggning när fisken ska stekas perfekt. 

– När jag steker fisk är en non-stickpanna överlägsen, förklarar han. Det gör det enkelt att få en krispig stekskorpa utan att behöva oroa sig för att fisken ska fastna.

– Dessutom är det praktiskt att stekpannan kan rengöras ordentligt med diskmedel. Då avlämnar den varken lukt eller smak till det nästa som ska stekas i pannan, fortsätter Bjørn Erik.

En tom stekpanna på en spishäll med örter i krukor, kryddor och bestick på köksbänken bredvid

Många sorters beläggning

Teflonbeläggning har vi varit vana vid i många år, men det finns många andra beläggningar med olika egenskaper. Fördelen med teflon, eller andra pannor i  polytetrafluoreten, är att de har goda non-stick-egenskaper. Kolla hur många beläggningslager stekpannan har, eftersom det säger något om hur mycket den kan tåla.

Stekpanna av stål på en spishäll med röda chilifrukter i ett glas bredvid och en man som står i bakgrunden

Stekpanna med tjock eller tunn botten?

Det nästa du bör tänka på är om du vill ha en panna med tjock eller tunn botten.
 

Vi hjälper dig

På Elgiganten hittar du säljare som är experter på köksapparater. Vi hjälper dig att välja mellan alla de olika stekpannorna och ger dig tips om hur du använder dem på smartaste sättet. Glöm inte att du även kan chatta med en shoppingassistent om du handlar online. Titta efter Live Shopping-ikonen nästa gång du handlar.

Se alla våra stekpannor här