Hoppa över navigation
Chef plating cooked pasta

Såhär lyckas du med hemgjord pasta

När du gör god hemgjord pasta är den viktigaste framgångsfaktorn att uppnå rätt konsistens av degen. Detta behöver du: ägg, vitt mjöl och mycket knådning.

Det är otroligt att pasta kan smaka så bra som den gör, med tanke på att den är gjord med bara två ingredienser: ägg och extra fint vetemjöl. Men att få rätt konsistens är inte lätt. Om du gör fel kommer du att straffas när du försöker köra degen genom pastamaskinen. Så det är viktigt att börja rätt.

Chef kneading pasta dough

Hur man börjar

Det första du behöver göra är att placera mjölet på disken eller i en skål och göra en grop i mitten där du knäcker äggen.  Rör om äggen väl med en gaffel tills du uppnår en jämn, fin konsistens. Använd fingertopparna för att blanda ägg och mjöl, lite mjöl i taget, tills allt är väl blandat. En slät deg kräver att du knådar den – med kärlek och omsorg. Det här är en konst.

Knåda ihop degen, dra och sträck degen och tänk bara på det som bra träning. Det finns en anledning till att italienska mormödrar har så starka armar.  Syftet med knådning är att få glutenet i mjölet att göra sitt jobb, vilket ger rätt konsistens till pastan när den kokas. Fortsätt tills degen är silkeslen.

Chef shaping pasta

Två omgångar

Efter all denna knådning måste degen vila. En halvtimme i kylen, tätt insvept i plast så att det inte torkar ut, och det är klart för nästa steg: pastamaskinen.
Se till att din utrustning är stabil och på en ren yta och kom ihåg att du behöver lite höjd där du arbetar när du gör pastan.

Strö lite mjöl på ytan för att undvika att pastadeggen fastnar på den. Ta sedan en degboll stor som en stor apelsin och använd händerna för att pressa den platt. Forma degen till en rektangel med ungefär samma bredd som pastamaskinens ingångspunkt. Ställ in maskinen på den tjockaste inställningen(0) och kör igenom degen. Om degen visar några tecken på att fastna, strö lite mjöl på den.

Ändra inställningen på pastamaskinen till ett hack tunnare (1) och kör igenom degen. Fortsätt med ytterligare ett hack tunnare (2) och vik degen från slutet till mitten så att du får en jämn, rektangulär pastaplatta med raka kanter. Kör pastan genom maskinen igen på den tjockaste (0) inställningen och upprepa alla steg tills du uppnår önskad tunnhet. Steg 6 är det vanligaste för ravioli, spaghetti och tagliatelle.

Köp pastamaskin här:
Läs mer
     
     
     
     
     
     
     

Hittade du inte det du letade efter? Utforska mer här.