Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
En spis, tvättmaskin och diskmaskin, samt energimärkning

Byt ut dina gamla vitvaror och spara pengar

Visste du att gamla vitvaror slukar mycket energi? Genom att byta ut dem mot nya gör du en insats för miljön, samtidigt som du sparar energi och pengar.
Bild på ett Epoq-kök

Gamla vitvaror är energitjuvar

Bland alla dina vitvaror i hemmet är det troligen kylen och frysen som är äldst. En gammal frys används därefter ofta till extra frysförvaring i källarförråd. Men tekniken går framåt, och dagens moderna vitvaror drar betydligt mindre energi än äldre modeller. Så även om din gamla kyl eller frys fortfarande fungerar, är det en god idé att byta ut den innan den går sönder. På lång sikt lönar det sig faktiskt att köpa nya vitvaror, och du sparar både pengar och miljö.

Bild på energimärkning

Energimärkning

Tack vare energimärkning kan vi enkelt se hur energikrävande en produkt är. Energimärkningen baseras på EU:s standarder och förordningar och hjälper dig att se vilken energiklass produkter tillhör. Energiklass för kyl- och frysskåp visas på en skala från A+++ till D. På energimärkningen anges även förväntat antal kilowattimmar per år och annan relevant information. Ett tydligt tecken på att det är dags att byta ut din gamla produkt är just att den saknar energimärkning. EU:s energimärkning har funnits sedan början av 1990-talet.

En frys med mat inuti

Spara både pengar och miljö

Energiförbrukningen bland nya vitvaror, t.ex. kyl och frys, varierar beroende på dess storlek och funktioner. Detta påverkar effektuttaget. Alla kylar och frysar som finns hos Elgiganten har minst klass A+, vilket innebär en årlig elförbrukning på ungefär 150-300 kWh. Det kan du jämföra med större och äldre modeller som vanligtvis har klass D eller lägre (exempelvis om den tillverkats före EU införde en standard för energimärkning). Och skillnaden i energiförbrukning kan vara stor. Till exempel kan en 15 år gammal kyl eller frys har en årlig energiförbrukning på 600 kr, medan en ny A++-klassad kyl eller frys förbrukar en tredjedel av detta. Energisnåla vitvaror är en bra investering på lång sikt.

En vit smart kontakt

Använd en smart kontakt

Om din nya produkt inte är energimärkt, kan du köpa en smart kontakt. Den kan användas till mycket – fjärrstyra eluttag och mäta energiförbrukning hos en ansluten apparat. När du mäter energiförbrukningen på ett kylskåp, är det viktigt att komma ihåg att även om siffrorna är låga, jämfört med t.ex. en vattenkokare som kokar upp vatten, så är ett kylskåp alltid igång och den totala energiförbrukningen blir desto högre.

Bli inspirerad av våra andra artiklar: