Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter

Elgigantens guide till rätt TV

Vi gör valet enklare för dig när du ska hitta en TV. Följ vår guide om skärmstorlek, tekniker som OLED, LED och QLED, Smart-TV, bildkvalitet, 4K och ljud. Vi rätar ut frågetecknen så att du kan välja rätt TV för dig.

4K, Full HD och välj rätt storlek

Vilken upplösning behöver du på din TV? 4K eller Full HD? Sitter du långt ifrån din TV kan det räcka med Full HD-upplösning, men sitter du nära är det bra med 4K. Är budgeten begränsad så räcker det med Full HD. En större TV ger en bättre upplevelse. Den vanligaste storleken som köps idag är 55 tum. Det är en bra storlek om du vill kunna sitta längre bort från TV:n eller om du vill ha många gäster på besök för att se på sport. Vill du ha upplevelsen av att uppleva matchen på plats bör du du överväga en 75" TV eller större. Läs mer: Så väljer du storlek på din TV

LED, OLED eller QLED? Välj rätt typ av skärm

När du tittar på sport är det viktigt med en TV som kan hantera snabba scener utan att bilden blir suddig. Bildfrekvensen, benämns Hz och det står för hur snabbt bilden uppdateras. 50 Hz betyder att bilden uppdateras 50 gånger i sekunden, men vill du vara säker bör din TV hålla 100 Hz. 

Är du ute efter bästa bild – välj OLED. De är både snabba och har bra färger. LED har bra bild till ett lågt pris och QLED är Samsungs teknik som ger bra ljusstyrka när du till exempel ska se på TV i dagsljus. Läs mer: LED, OLED eller QLED - Vilken TV bör du köpa?

Vilka funktioner behöver du på din TV?

En modern Smart-TV har stöd för ett stort antal appar. Gör en lista på vilka appar din nya TV ska stödja. Behöver du stöd för Spotify, SVT Play, TV4 play, Netflix, Viaplay eller HBO? Vissa TV stöder även Netflix streaming i 4K. Det ger en fantastisk mycket skarpare och bättre bild än vanliga Netflix.


Här hittar du alla våra TV med 4K

Ge din TV bästa möjliga signal

“Skit in, skit ut” är en uttryck som stämmer mycket bra på TV. Ju bättre signal du kan få, desto bättre bild får du. Bäst är en digital signal med 4K. Anslut din nya TV till en digital-TV-box, en Chromecast Ultra, använd den inbyggda digitalmottagaren eller en Apple TV 4K för att få ut bästa möjliga bild.

Inbyggd digital-mottagare

De flesta TV-apparater har en inbyggd mottagare för satellit-, kabel-, och marknätet. Du sticker på sådana TV in ditt programkort rakt in i TV:ns kortmodul, CAM, och slipper en separat box. Vissa TV har inbyggd paus- och inspelningsfunktion via USB. Det kräver att TV:n ska vara godkänd av din programleverantör – kolla i specifikationerna på vår hemsida så ser du om den är godkänd av just din leverantör.

Glöm inte ljudet!

Soundbar

Ljudet är en otroligt stor del av TV-upplevelsen. Se till att du kompletterar din TV med bra ljud. En soundbar är lätt att installera och lyfter upplevelsen helt enormt!

Se våra bästa soundbars här

Placering och installation

Var ska du ställa eller hänga din nya TV? En TV-bänk ger dig något att ställa din TV på, samtidigt som du kan gömma boxar och sladdar i skåpet.

Vi kan hjälpa dig med installation och inställning. Läs mer: Installation av TV

Väggfäste

Om du inte vill ställa din nya TV på en TV-bänk är det snyggast att hänga den på väggen. Vi har många väggfästen att välja bland – vilket passar ditt hus?

Läs mer: Det här behöver du veta innan du monterar TV:n på väggen.

Förkortningsguide till ditt TV-köp

LED

LED Har utmärkt ljusstyrka och naturliga färger även på ljusa bilder. Har något sämre betraktningsvinkel än QLED och OLED, inte lika djup svärta som OLED samt något svagare ljusstyrka än QLED. Läs mer här >>

QLED

QLED har utvecklats av Samsung och används främst i deras TV. Mycket ljusstarka med bättre färgåtergivning än LED- och OLED-TV. Läs mer här >>

OLED

OLED Skiljer sig från LED och QLED då varje pixel ger sitt eget ljus. Ger rik, djup svärta men inte samma ljusstyrka och vithetsgrad som LED och QLED. Kan göras mycket tunna och har bättre betrakningsvinklar än LED och QLED. Läs mer här >>

4K & UHD

Desto högre upplösning TV:n har, desto skarpare, tydligare och mer verklig blir bilden. Särskilt viktigt för större TV-apparater. För 4K är upplösningen 4096 x 2160 och UHD, Ultra High Definition, har 3840 x 2160. Observera att 4K/UHD kräver att bildkällan spelar upp i 4K/UHD.

HDR

HDR betyder High Dynamic Range. HDR utökar TV:ns omfång och ger ljusare ljust och mörkare svart. HDR ser även till att färgerna blir mer exakta och realistiska.

HFR

HFR står för High Frame Rate och betyder att bilden uppdateras snabbare än standardläget 25 bildrutor/sekund. Resultatet blir skarpare bild utan eftersläpning – särskilt viktigt för sport och actionfilm.

Läs mer om våra produkter här: