Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
Förstå dig på mobiltelefoners olika funktioner med denna ordlista

Förstå dig på mobiltelefoners olika funktioner med denna ordlista

Mobiltelefoner har många funktioner som är svåra att förstå sig på - vad betyder 4K, OLED eller 3000 mAh? Denna ordlista förklarar dessa och fler funktioner och begrepp på ett enkelt sätt, och gör dig lite klokare inför köpet av en ny mobil.
Android mot iOS

Operativsystemet på en mobiltelefon är det som bestämmer hur den är att använda. Alla mobiltelefoner i dag är enkla att använda och de låter dig installera appar, men operativsystemen skiljer sig på några punkter.

Android är operativsystemet för den som tycker om att göra användarupplevelsen och gränssnittet unikt. Det låter dig bestämma hur din hemskärm ska se ut med ikoner och widgets, och du kan installera färgglada och roliga tangentbord.

iOS är desto enklare att använda. Här finns det inte så många anpassningsmöjligheter, men det är inte nödvändigtvis något negativt. iOS upplevs som allra bäst när du har flera enheter med iOS, till exempel en iPad eller en MacBook. Upplevelsen och samarbetet mellan enheterna känns otroligt strömlinjeformat och innovativt.

Läs mer om Android här

Batteri

Batterikapaciteten anges i mAh (milliamperetimmar) och berättar hur mycket ström som kan lagras i batteriet. Desto högre detta tal berättar hur länge du kan använda din mobiltelefon. En ny mobil med runt 5 tum stor skärm och som är utrustad med ett 3000 mAh-batteri räcker ungefär två dagar vid normal användning.

Behöver du mer batteri kan du skaffa en powerbank

Bluetooth och NFC

Bluetooth använder du för att ansluta till dina trådlösa hörlurar, din trådlösa högtalare eller till din bil. Det är enkelt att använda och fungerar utmärkt för att streama musik över.

NFC, eller Near Field Communication som det heter, gör mobilen till en sorts nyckel. Du kan använda det för att låsa upp smarta dörrlås, men du kan även använda det för att betala i kassor som godkänner Apple Pay eller Google Pay.

Face ID, Touch ID och Face recognition

Säkerhet på mobiler har blivit allt viktigare tack vare allt man använder de till. Fingeravtrycksläsning har använts i några år nu, men det allra hetaste är ansiktsigenkänning. Både Samsung och Apple använder sig av ansiktsigenkänning som är ännu säkrare än fingeravtrycksläsning tack vare avancerade algoritmer och sensorer.

Kamera

… är ett hett tema när det gäller mobiltelefoner. Alla moderna mobiler är utrustade med minimum två kameror, en på baksidan för fotografering och en på framsidan avsedd för selfies och videosamtal. Kamerorna i de dyraste mobiltelefonerna tar bilder med kvalitet som kan jämföras med äkta systemkameror, medan de lite billigare mobilerna får nöja sig med okej bildkvalitet. Alla mobiler i dag tar fina bilder som du kan dela med din familj och dina vänner, men de allra billigaste mobilernas kameror kommer inte se någon höjdare ut i stort format.

Mobilkamera

Full HD, 4K

Full HD är den vanligaste upplösningen på både skärmen samt videoinspelningen på moderna mobiltelefoner. Det betyder att bilden som ses eller spelas in sträcker sig 1920 pixlar i bredd och 1080 pixlar i höjd, något som är högupplöst nog att se bra ut på både mobil, dator och TV. 4K eller UHD är fyra gånger så hög upplösning som Full HD, och finns som alternativ när du spelar in video på de allra dyraste mobilerna.

IP-klassificering

IP-certifiering säger något om hur resistent din mobiltelefon är mot damm och vatten. Den första siffran indikerar hur bra den tål damm, och den sista siffran indikerar hur bra den tål vatten. De vanligaste certifieringarna på mobiltelefoner är IP67 och IP68.

Läs mer om IP-certifiering här

Lagringsutrymme och RAM

Hur mycket lagringsutrymme din mobil har bestämmer hur många appar, hur många bilder och hur många videor du kan spara på din telefon. De flesta mobiler i dag har tillräckligt med lagringsutrymme för de flesta, och med molnlagring som ett supplement kommer du långt. Om du planerar att äga telefonen en del år är det ändå smart att köpa en med mycket lagringsutrymme, så slipper du stöta på några problem.

RAM, eller random access memory som det står för, är det minnet där mobilen, eller din dator, sparar tillfällig information och filer. Ju mer RAM-minne du har desto fler grejer kan du göra samtidigt.

LCD/OLED/AMOLED

Telefoner i dag använder olika typer av skärmar, men vad är egentlig skillnaden?

LCD-skärmar består av flera lager med glas och filter som blir upplysta från baksidan.

OLED står för Organic Light Emitting Diode. Varenda bildpunkt är sin egen diod som lyser, något som ger otroligt bra färgåtergivning. De bildpunkter som inte används stängs av, vilket ger härlig svärta. OLED-skärmar bjuder även på väldigt bra betraktningsvinkel.

AMOLED-skärmar är väldigt lika OLED-skärmar, men den största skillnaden är att de kan användas på större skärmar.

Minijack

Minijack/3,5 mm

Minijack är ännu ett hett tema. Kort förklarat så är det hålet där du ansluter dina hörlurar som inte fungerar med Bluetooth. Fler och fler mobiltelefoner förlorar detta till fördel för att det ska finnas plats till viktigare grejer på insidan, så som vattentätning och ett större batteri.

SIM

SIM och Dual-SIM

De allra flesta mobiltelefonerna i dag använder sig av Nano SIM-kort. Vissa har även stöd för dubbla SIM-kort, som betyder att du kan ha två olika nummer knutna till samma mobil. Extremt smidigt om du har till exempel ett privat nummer och ett jobbnummer.

 Trådlös laddning

Trådlös laddning

Många moderna mobiltelefoner har en baksida av glas, och ofta utrustar producenten mobilen med möjligheten att laddas trådlöst. Placera mobilen på en kompatibel laddningsplatta så laddas den upp, något som är supersmidigt.

USB-C, Micro-USB eller Lightning

USB-C är den vanligaste laddningsingången du hittar på mobiler med Android. Kontakten du sätter in i mobilen kan vändas åt båda håll, något som är otroligt smidigt. Den finns även att hitta på många datorer och mycket annan elektronik.

Micro-USB brukade vara den vanligaste laddningsporten på mobiltelefoner fram tills USB-C kom.

Lightning är kontakten som du hittar på alla iPhones och de flesta iPads. Den kan också vändas åt båda håll på samma sätt som USB-C.

 Anslutningar

Elgiganten är mer än elektronik

Vi jobbar stenhårt för att vara ditt förstaval när det gäller elektronik. Men det handlar inte bara om pris och produkt, utan också om tillit. Elgiganten lägger inte bara vikt på det som händer innan du har köpt en vara, men också om det som händer efteråt. Elgiganten handlar om så mycket mer än elektronik – det handlar om dig.

 Få din mobil uppgraderad och anpassad

Få din mobil uppgraderad och anpassad

Äntligen har du din nya mobil i händerna, den du velat ha så länge och sett fram emot att börja använda. Vid köp av en ny mobil så hjälper vi dig att anpassa den utifrån dina behov. Vi flyttar över kontakterna samt aktiverar mobildata och e-postkonto. Har du även köpt nya tillbehör som du behöver hjälp med? Vi hjälper dig gärna.