Hoppa över navigation

Prata med våra köksspecialister

Boka kostnadsfritt möte
Ljusgrå tvättstuga från EPOQ Shaker med öppen kökslösning, tvättmaskin och torktumlare. Blå väggar bakom.

Få hjälp med att organisera i din tvättstuga

När hela familjen kommer hem från semestern börjar vardagen på nytt. Det betyder även mängder av tvätt som samlats på hög. Här kan du få inspiration till bra rutiner som kan effektivisera tvättandet genom att organisera din tvättstuga och förvaring av smutstvätt på bästa sätt.

I de flesta hem finns det en hög med tvätt som bara växer sig större och större, och framförallt barnfamiljer vet nog hur snabbt det kan eskalera. Utan en välorganiserad tvättstuga med smart förvaring och ett välfungerande system kan tvätten snabbt bli en källa för frustration.

Så här kan vi hjälpa dig få ordning i tvättstugan, innan det går överstyr.

Epoq: Tvättstuga med ljusblå lådfronter, en randig tvättkorg, tvättmaskin, torktumlare och en utdragen strykbräda.

Inredning av tvättstuga 

Innan du börjar skapa nya rutiner bör du se till att du har ett överskådligt och välfungerande system gällande sortering, för såväl ren som smutsig tvätt. Om varje familjemedlem vet vilken tvätt som hör till vilken tvättkorg blir processen mycket enklare och mer effektiv.

Eftersom ingen tvättstuga är den andra lik är det viktigt att du utgår från vad som fungerar bäst hos dig och med dina rutiner. Här erbjuder vi några generella råd som bör fungera i de flesta hem.

Korallfärgad tvättstuga från Epoq med stort skåp för förvaring och tvättmaskin och torktumlare.

Tips till inredning av tvättstugan

Välj en särskild plats för allt det du behöver, och se till att det är inom räckhåll. Tvättmedel, tvättkorg, tvättställ, torkställ, strykjärn och strykbräda. Din tvättstuga måste vara flexibel och praktisk, därför har vi också många smarta lösningar för inredningar och förvaringsmöjligheter av tvätt . Utnyttja platsen i skåp och lådor.

Skapa utrymme: Tvättmaskin och torktumlare bör placeras bredvid varandra, om inte utrymmet är väldigt begränsat i så fall kan du stapla de ovanpå varandra. Se till att du har utrymme för ett torkställ i närheten där kläderna kan hängas upp på tork. Bordsutrymme är bra att ha så att du kan vika och stryka kläderna. Ett flertal tvättkorgar är också en bra idé, en till ren tvätt, en till blöt tvätt, en till torr tvätt och en för tvätt som är vikt.

Oavsett om du samlar all din tvätt i tvättstugan eller om du förvarar smutstvätt i sovrummet så är bra sortering en grund förutsättning för en bra rutin.  

Skaffa ett system när det gäller att sortera tvätten. Det är smart att investera i flera tvättkorgar där du sorterar tvätt efter färg och temperatur. Märk korgarna med etiketter för att hålla koll på vad som är rent och vad som är smutsigt. Det kommer att spara dig mycket tid.

Om du letar efter inspiration för inredning av tvättstuga och behöver hjälp att hitta den bästa lösningen kan du snabbt boka kostnadsfri rådgivning i din Elgiganten butik . Du får 90 minuters rådgivning på kök- eller tvättstuga med en av våra specialister – tjänsten är gratis och utan förpliktelser. Du kan även rita din tvättstuga på förhand.

Epoq: En strykbräda som dragits ut från en låda, med ett strykjärn uppställt på. I bakgrunden syns en hög med vikta kläder.

Vilka vitvaror och produkter behöver du ha i tvättstugan?

Svaret på detta beror på hur mycket utrymme du har, men försök hitta en tvättmaskin som täcker dina behov, det finns många alternativ och smarta funktioner. Dessutom har de flesta av oss ett strykjärn, men om utrymmet är begränsat kan en steamer snabbt och effektivt avlägsna veck och rynkor från de flesta tyger och material. De handhållna modellerna kan du även ta med på semestern. Se utbudet av strykjärn och ångstationer!

Tvättstuga från EPOQ i korall och vit färg med integrerad tvättmaskin.

Torktumlare passar också perfekt till tvättstugan, men var medveten om att inte alla kläder tål att köras i torktumlare. Läs mer på tvätt- och torkanvisningarna på kläderna. Torkskåp kan spara tid under regniga dagar. Större familjer kan snabbt få användning av ett torkskåp då de är rymliga och kan torka vissa textiler som inte bör torkas i torktumlare.

Det är viktigt med bra ventilation i tvättstugan, framförallt om du ofta hänger upp kläder på tork. Få bra ordning på dina saker med smarta system för din tvättstuga men lämna plats för bra luftkonditionering. Detta kommer ge dig ett bra inomhus klimat.

Epoq: Tvättstuga i grå/beige nyans med två tvättkorgar, tvättmsakin och torktumlare vikta handdukar i en hög och en radio.

Hur du tar hand om tvätten på bästa sätt

Det smartaste sättet för att få ordning på tvättkorgarna är att skapa ett system som är lätt att följa.

Dessutom behöver inte tvätten vara en så frustrerande uppgift. Se bara till att skapa en positiv och avslappnande atmosfär i tvättstugan. Med bra belysning och glada färger på skåp och väggar, samt några gröna växter, kan de dagar du måste tvätta faktiskt vara helt stressfria och positiva.