Hoppa över navigation
Vit köksmaskin bredvid ägg och kakor

Så tar du hand om din köksmaskin

Trodde du att alla lösa delar till din köksmaskin kan diskas i diskmaskinen? Om du tar hand om din köksmaskin väl, håller den i många år. Här är några tips som kan ge din köksmaskin ett bra och långt liv.

En hand som öppnar en diskmaskin

Rengöring av bakskål och köksredskap

Om bakskålen är tillverkad av plast kan den diskas i diskmaskin. Men omrörningsredskap som innehåller aluminium måste diskas för hand. Metallen kan reagera med det starka rengöringsmedlet i diskmaskinen, och resultatet blir svarta fläckar som är svåra att få bort. Med tiden förstörs redskapen av oxidation. Skålar i rostfritt stål bör inte diskas alltför ofta i diskmaskinen.

Köksmaskin som blandar en deg

Rengöringstips efter bakning

Har du upplevt att det är svårt att få skålen och degkrogen helt rena när du har bakat bröd och bullar? Du är inte ensam. Det är frustrerande att få kletig deg i diskborsten och diskhon när man har bakat. Som tur är kan du göra något åt det – häll i kallt vatten. Fyll bunken med kallt vatten och låt stå i 10 minuter. Lägg degkroken och andra redskap som du har använt i vattnet. Det kalla vattnet löser upp degen. När du har hällt bort allt vatten kan du diska bunken och redskapen som vanligt med borste och diskmedel. Eventuella rester kan avlägsnas med en spatel.

Så rengör du köksmaskinen:
  •  Stäng av och dra ur kontakten innan du rengör matberedaren.
  • Rengör apparaten och sladden med en fuktig trasa, och torka torrt med en torr trasa efteråt. Var extra uppmärksam på ställen där matrester samlas. Det är viktigt att du inte använder slipmedel på apparaten.
  • Diska bunke, stänkskydd och omrörningsredskap med diskmedel, helst för hand. Använd inte stålborste, stålull eller blekmedel för att rengöra bunkar i rostfritt stål.
  • Sänk aldrig ner apparaten i vatten.
  • Du kan ta bort kalk med ättika.

Tillbehör till köksmaskin

Se produkter