Jämför produkter Du kan jämföra upp till 3 produkter
En telefon på ett skrivbord med kaffe spillt över den

Guide: Vad IP-klassning innebär

Vad innebär det att en smartphone har IP68? IP-klassificering är en term som ofta nämns när man pratar om olika elektroniska enheter. Vi har skapat en guide som förklarar hur du kan avläsa IP-klassificeringar.

Vad är IP-klassificering?

IP står för ordet Ingress Protection eller International Protection. Det är en internationell kod baserad på IEC 60529-standarden. Klassificeringen mäter hur bra en enhet är skyddad från genomträngning av fasta föremål, damm och vatten. Koden består av förkortningen "IP" och två siffror. Den första siffran berättar hur väl enheten är skyddad mot fasta föremål och damm. Den andra siffran berättar hur väl enheten är skyddad mot fukt och vatten.

IP är en klassificering som står för hur skyddad en enhet är. Därför betyder en hög IP-klassificering inte automatiskt att du aktivt kan använda enheten, t.ex. under vatten.

Hur avläser du IP-klassificeringar?

Täthet mot damm och genomträngning av fasta föremål har högst 6 nivåer av skydd, och täthet mot vatten har maximalt 8 nivåer av skydd. Ju högre siffra desto bättre skydd. Det bästa möjliga IP-värdet är därför IP68. Enheten är helt förseglad från damm och skyddas från vatten till ett djup på upp till 1 meter. Bokstaven X kan användas i betyget (till exempel IP5X eller IPX7), om skyddsdata inte är tillgängliga.

Du kan vanligtvis hitta din IP-klassificering i bruksanvisningen eller produktinformationen. Med hjälp av tabellen under kan du enkelt kontrollera hur skyddad din enhet är.

IP-KLASSIFICERING TABELL

FASTA FÖREMÅL OCH DAMM VATTEN OCH FUKTIGHET
1: Skydd mot genomträngning av fasta föremål större än 50 mm i diameter 1: Skydd mot vattendroppar
2: Skydd mot genomträngning av fasta föremål större än 12.5mm i diameter 2: Skydd mot vattendroppar vid en lutning upp till 15 grader från normal position
3: Skydd mot genomträngning av fasta föremål större än 2.5mm i diameter 3: Skydd mot vattenspray
4: Skydd mot genomträngning av fasta föremål större än 1mm i diameter 4: Skydd mot vattenstänk
5: Skydd mot damm men viss genomträngning kan ske (inga skadliga insättningar) 5: Skydd mot lågtrycksvattenstråle
6: Fullt skydd mot damm. Helt sluten enhet 6: Skydd mot kraftig vattenstråle
7: Skydd mot effekterna av nedsänkning av enheten vid djup på upp till 1 meter vatten i 30 minuter
8: Skydd mot effekterna av fortsatt nedsänkning av anordningen i vatten vid djup större än 1 meter. De exakta villkoren anges av tillverkaren för varje enhet

Är en enhet vattentålig även om IP-klassificeringen är frånvarande?

Flera andra enheter, i tillägg till smartphones, drar nytta av att vara vattentäta. IP-klassificering anges emellertid inte alltid i produktinformationen. Istället kan många enheter klassificeras helt enkelt som "vattentäta" - en term som är något vag och kan betyda olika saker. I dessa fall är det smart att kontrollera i detalj hur skyddad enheten är. En annan användbar klassificering är ATM - Water Resistant Mark, som ofta används inom sport och smarta klockor.

Vattentåliga träningsklockor

Att doppa sig i poolen med en träningsklocka?

En plötslig regnskur kan överraska dig under träningspasset. Kommer din träningsklocka klara av det? Om enheten har en klassificering på minst IPX3 kommer den att överleva en regndusch. Vissa modeller är skyddade mot fukt men är inte vattentäta. Kom ihåg också att en hög IP-klassificering eller omnämnande "vattentät" inte garanterar att en enhet kan användas under vatten, till exempel vid simning eller dykning. Enheter som är lämpliga för undervattensaktiviteter kategoriseras ofta med en ATM-rating som anger hur djupt enheten kan användas utan att gå sönder.

Vattentät rakapparat

Wet & Dry är lika med vattentäthet

Rakning i duschen eller i badkaret kan vara effektivare och mildare än torr rakning. Varmvatten mjukar upp huden och en skummande gel gör rakningen ännu mildare. Om du föredrar rakning i duschen, se till att du skaffar en vattentät enhet. Epilatorer och rakapparater har sällan en IP-klassificering. I stället används termen Wet & Dry vilket innebär att produkten också är vattentät, och du kan använda den i en dusch eller i ett badkar. Det finns också flera vattentäta apparater för män för rakning av skägg. En stor fördel med vattentäta enheter är att de är lätta att rengöra under rinnande vatten.

Kom ihåg!

- En hög IP-klassificering innebär att enheten är skyddad från rent sötvatten. Det rekommenderas inte att använda apparater i salt-, klor eller varmvatten. Till exempel kan havsvatten orsaka rejäla skador på vattenbeständiga enheter.

- Vissa enheter är endast damm- och vattentäta när alla kontakter och portar (t.ex. USB och hörlurar) är ordentligt stängda. Se till att du kontrollerar enhetens bruksanvisning.

- Du kanske också lägger märke till att vissa enheter har IP69K-klassificering. Denna klassificering baseras på den tyska standarden DIN 40050-9 som förlänger IEC 60529-standarden. IP69K-klassade enheter är skyddade mot damm, högtrycksvatten samt ångsprut från ett nära avstånd.

- Läs noggrant igenom bruksanvisningen och garantiförhållandena. Även om en enhet är klassificerad som skyddad mot vatten täcker garantin inte nödvändigtvis mot vattenskador.

- Damm- och vattenbeständighet är inte permanenta förhållanden och kan försämras över tid. En telefon som är några år gammal är inte nödvändigtvis lika motståndskraftig som en ny telefon.