
Hur fungerar en pizzaugn?
Hur fungerar en pizzaugn egentligen och varför bör du överväga att skaffa en? Här får du några bra anledningar.
En speciell egenskap hos en pizzaugn är dess förmåga att uppnå mycket höga temperaturer – upp till 500 °C. En vanlig ugn kommer troligtvis upp i max. 250–300 °C, vilket inte är tillräckligt hett för att grädda pizzor av ”restaurangkvalitet”.
När du investerar i en pizzaugn får du en ugn som kan komma upp i 400–500 grader, så att du kan grädda din pizza på en till två minuter. Pizzadegen blir genomgräddad och eftersom gräddningen går så snabbt, får du både den ”krispiga” botten från lågorna, samtidigt som degen behåller den elasticitet och det tuggmotstånd som hade gått förlorad i en mindre het ugn. Ingredienserna ovanpå pizzan hettas också upp snabbt men behåller en fräsch smak tack vare att de endast befinner sig i ugnen i en till två minuter.

Om du har besökt Italien har du förmodligen sett de traditionella, vedeldade pizzaugnar i vilka pizzorna gräddas på mindre än två minuter. Dessa ugnar eldas vanligtvis i många timmar före gräddningen och utgör centrum i pizzerian.
Nu har du möjlighet att grädda läckra italienska pizzor i ditt hem! De senaste åren har det kommit många olika modeller på marknaden som är avsedda för privat bruk. En viktig detalj hos pizzaugnar är att du själv måste vända på pizzan, eftersom hettan endast kommer från ugnens bakre del. Därför är det viktigt att ugnen har en rejäl öppning framtill, så att du enkelt kan vända på pizzan med en pizzaspade.

Gasoldriven pizzaugn
Hur fungerar en gasoldriven pizzaugn? Dessa ugnar har vanligtvis en gasolslang installerad så att det alltid finns en jämn låga, vilket innebär att du kan stoppa in din deg så snart du är redo! Dessutom kräver de inte lika lång förvärmningstid som tegelstens- eller stenbaserade ugnar. Gasoldrivna pizzaugnar fungerar på så vis att hettan stiger uppåt och gasolen leds in i brännare upptill i en ugnskammare för att producera intensiv hetta, som strålar ner över de pizzor som är placerade på stenplattan nedanför. Denna intensiva upphettning får även fukt från ingredienser såsom ost att förångas, vilket ger en krispigare pizzabotten.
Ooni Koda 16 pizzaugn låter dig grädda läckra pizzor i din egen trädgård eller på terrassen. Du behöver bara ansluta den till en propanflaska för att få en perfekt gräddad 16-tumspizza. Denna ugn kräver inte särskilt mycket förberedelser. På mindre än 15 minuter är den redo att grädda pizzor. Temperaturen inuti ugnen kan komma upp i 500 °C, vilket är idealiskt för äkta italienska pizzor.

Vedeldad pizzaugn
Vedeldade pizzaugnar erbjuder förmodligen det bästa sättet att grädda en läcker pizza, men det är också den ugn som kräver mest arbete. De använder ved som sin primära bränslekälla och kan uppnå mycket höga temperaturer, samtidigt som de bibehåller en jämn temperatur under hela gräddningsprocessen.
Elden är innesluten i en tegelstens- eller stenkammare ovanpå ugnens golv, och brinner ner genom en skorsten baktill på ugnen, så att ugnsgolvet hettas upp underifrån. Denna konstruktion säkerställer att du alltid får en jämn värmefördelning i hela ugnen.

Pizzaugn med pellets
En pelletsgrill använder träpellets tillverkade av sammanpressat sågspån och passar perfekt för att grädda pizza! Det sammanpressade sågspånet tillför en autentisk, vedeldad smak. Samtidigt kan du dra fördel av både gasol- och elgrillning tack vare det enkla upplägget och en mycket exakt temperaturinställning.

Elektrisk pizzaugn
Med en elektrisk pizzaugn som exempelvis modellen Sage Pizzaiolo pizzaugn, kan du grädda autentiska pizzor i ditt eget kök. Ugnen kan komma upp i en temperatur på upp till 400 °C och det tar bara två minuter att grädda pizzan. Sage Pizzaiola är genomtänkt och mycket enkel att använda med sju förprogrammerade inställningar, så att du enkelt kan grädda pizzan exakt som du vill ha den.

Visste du att du kan tillaga din pizza på grillen? Med rätt tillbehör kan du nämligen enkelt förvandla din grill till en pizzaugn.
Gör en läcker pizza med pizzaugnar:

Föredrar du gasol eller kol? Eller passar en elgrill dig bättre? Vad du än föredrar, finns det massor av olika modeller att välja och vraka mellan.

Är din grill redo för den nya grillsäsongen? Oavsett om du har en gasol-, el- eller kolgrill, finns det vissa saker du bör tänka på när det gäller förberedelserna.

Älskar du pizza? Har du övervägt att skaffa en egen pizzaugn? Här är fem goda skäl till varför du bör göra just det!

Bjud in vänner och familj till grillfest och servera utsökt grillad mat. Med våra tips kommer du att bli känd som kvarterets grillmästare!