
Pizza på grillen - enkelt och gott
Pizza är festligt, gott och en favoriträtt hos många. Med rätt tillbehör kan du enkelt förvandla grillen i trädgården till en pizzaugn. Gör dig redo för pizzafest i helgen!

Pizza med dina favoritingredienser
Få saker är så enkelt som att tillaga pizza, och det finns topping för alla smaker. Föredrar du en tjock eller tunn botten? Vit eller röd pizzasås? Variationerna är oändliga och toppingen kan bestå av nästan vad som helst. Välj ost efter din smak – Ricotta eller Asigago? Har du provat fisk eller skaldjur på pizza? Eller föredrar du en klassiker med peperoni? Här är det bara fantasin som sätter gränser.
Och med en pizzasten får du en spröd och luftig botten – precis som i Italien. Pizzastenen absorberar nämligen fukt och avger värme, vilket gör pizzan spröd, utan att den bränns vid.

Optimal temperatur
Hur länge ska pizzan tillagas och vid vilken temperatur? Bäst resultat får du om du tillagar pizzan på 450 grader, i 90 sekunder. Ju högre temperatur, desto bättre resultat – och kortare tillagningstid!
Tillagningstiden kan dock variera beroende på vilken grill du har. Grill med briketter innebär en längre tillagningstid på cirka 8 minuter, och med kolgrill cirka 5 minuter. En smart idé är att använda en grillstarter och fylla på med kol varje 20:e minut. Om du däremot använder en gasgrill, så vrider du brännaren på motsatt sida av stenen till max.
Så enkelt förvandlar du grillen till en pizzaugn!
Smaskigt recept på Vegopizza

Ingredienser:
Pizzadeg:
- 300 g vetemjöl
- 1,5 dl ljummet vatten
- 3 g salt
- 1 msk olivolja
- 3 g torrjäst
Tomatsås
- 2 dl krossade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 tsk oregano
- 1 msk olivolja
- Salt, peppar och socker efter behag
Så här gör du :
Blanda till en smidig deg och dela den i 4 delar. Låt jäsa i ca 4-5 timmar i rumstemperatur.
Värm pizzastenen. Grädda pizzadegen någon eller några minuter beroende på hur tjock den är. Lägg därefter på tomatsås, ost, svamp, tomat och rödlök. Baka tills den fått färg och krispig botten. Servera med ruccola och basilikaolja.
Förslag till topping:
- 3 dl riven ost
- 1 dl mozzarella
- 2 stk Portabello i skivor
- 8 stk plommontomater
- 1 stk rödlök
- Ruccola till garnering
En smakrik pizza, perfekt för vegetarianer och "Meat free Monday".
Köp pizzatillbehör till grill

4 fördelar med att investera i en pizzaugn
Älskar du pizza? Har du övervägt att skaffa en egen pizzaugn? Här är fyra goda skäl till varför du bör göra just det!