
Lär dig att röka mat på grillen
Att röka mat på grillen är ett roligt och enkelt sätt att ge en unik smakupplevelse. Du kan till och med ta din grillning till nästa nivå med en egen rök grill. Testa att göra klassiker som pulled pork eller rökt lax, eller utmana dig själv med nya spännande rätter – alternativen är oändliga.

Rökning för nybörjare
Att röka mat är lättare än många tror, och genom att följa några enkla steg är vägen från receptboken till tallriken hur smidig som helst. Efter att du har värmt grillen till önskad temperatur, placera en handfull av rökflis över briketter eller ett tänt brännarrör. Sätt sedan på locket och vänta tills det kommer vit rök. Det är viktigt att komma ihåg att röken som kommer från grillen ska vara vit under hela rökningsprocessen eftersom gul eller brun rök kan ge maten en stark bismak. Testa dig fram när det gäller mängden rökflis och kom ihåg att det är bättre med för mycket än för lite!

Rökning på det sätt du önskar
En röklåda är ett perfekt tillbehör när du använder en gasol- eller kolgrill, då den enkelt kan avlägsnas när maten är tillräckligt rökt. Med röklådan passerar värmen från grillen genom metallen och röken släpps ut genom hålen i locket. Röklådan är lätt att fylla på under rökningen och askan samlas i botten.
Om du vill testa något annorlunda, prova att använda en rökplanka. Perfekt för att ge fisken eller köttet en medelstark röksmak.

Rökning på kolgrill
Att röka med en kolgrill är både snabbt och enkelt. Placera en handfull rökflis på grillen, lägg på maten och sätt på locket. Kom ihåg att ha toppventilen halvt öppen och vrid bort ventilen från flisen. Om du vill reglera värmen kan det vara bättre att ta bort eller tillsätta briketter i stället för att öppna och stänga ventiler.

Rökning på gasolgrill
Visste du att det går att röka med en gasolgrill? Placera rökflisen på grillgallret över ett brännarrör på full effekt för att komma igång. Lägg på maten när röken har börjat utvecklas och beroende på recept kan du antingen stänga av grillen eller sänka värmen. Den tidigare nämnda röklådan är perfekt för användning på gasolgrill.

Tips för rökningen
- Blanda träsorter och upplev otroliga resultat
- Rökning kan ta allt från ett par minuter till flera timmar
- Träbitarna skärs i flis eller ”chunks”
Rök grillar, röklådor och tillbehör för rökning

Guide: Hur fungerar en pizzaugn?
Hur fungerar en pizzaugn egentligen och varför bör du överväga att skaffa en? Här får du några bra anledningar.

Guide: Inspiration till uteköket
Vi har långa och ljusa somrar i Sverige och vet hur vi ska göra det bästa av säsongen. Och vad är bättre än att kunna laga mat och äta utomhus? Här hittar du inspiration till vad du behöver för utomhusköket som du drömmer om.