
Liten grill för små platser
Alla har inte plats för eller behöver ha en stor grill. Idag har vi turen att ha gott om utmärkta alternativ som gör att vi kan njuta av god grillmat, utan en stor grill.

Grillplatta till spishällen
Visste du att det faktiskt är ganska enkelt att förvandla en spis till en grill? Nyckeln är att använda en grillplatta. Detta är en stor tallrik som placeras på hällen, helst över flera kokzoner. Det är bäst att placera den där du har en brofunktion som slår samman två zoner på hällen (om din spis har den här funktionen). Värmen sprids sedan snabbt över hela grillplattan, vilket säkerställer att alla ingredienser grillas jämnt, oavsett var du placerar dem.
Grillplattor finns för både induktionshällar och andra typer av spishällar. Beroende på hur du vill grilla maten finns grillplattor med slät yta eller med räfflor. Kom ihåg att typen av beläggning på grillytan påverkar hur mycket av maten som fastnar på grillen. En non-stick beläggning är en bra idé om du vill använda mindre olja.
Se till att du läser rengöringsanvisningarna för din grillplatta, eftersom inte alla grillplattor är diskmaskinkompatibla.
Hitta en grillplatta:

Bordsgrill
Med en bordsgrill kan alla middagsgäster vara med och laga maten. Hacka ingredienserna i lämpliga bitar och placera grillen mitt på bordet. På så sätt kan varje gäst grilla sin egen mat precis som de vill ha den. Enkelt för värdarna och skapar en bra stämning runt bordet.
Det finns olika typer av grillar där ute, men om de ska användas inomhus måste de vara elektriska. De enklaste versionerna har en vanlig grillyta att laga maten på, men mer avancerade versioner finns också tillgängliga som gör att du kan laga rätter som raclette och fondue. Strängt taget är en paninigrill också en bordsgrill, men mer lämplig när du grillar på en vanlig vardag. Kött och grönsaker kan grillas till perfektion på denna typ av grill.
Om du har många gäster runt grillen kan det vara en bra idé att skära upp ingredienserna i mindre bitar, vilket gör dem snabbare att laga mat. Ett annat tips är att förvälla grönsakerna i förväg.

Bärbar grill
Om du grillar i parken, medan du campar eller på din båt är en bärbar grill ditt bästa alternativ. Tänk bara på att en liten grill ger en begränsad mängd värme. Därför är det en bra idé att inte fylla hela grillstället, även med begränsat utrymme. Planera hur du ska fylla gallret flera gånger och laga mat i omgångar.
När du använder en kolgrill är det viktigt att använda rätt mängd kol. En liten bärbar grill behöver cirka 10 briketter, medan större grillar kräver 15 till 25.
Det är fullt möjligt att grilla med direkt och indirekt värme på en bärbar grill. För att detta ska fungera på en gasolgrill måste den ha två brännare.
När du förbereder grillen för direkt och indirekt värme, placera kolet på ena sidan om grillen är liten, eller vid någon av kanterna om du använder en större grill. Direkt över kolet kan du grilla maten med direkt värme
Området utan kol kommer att användas för att grilla med indirekt värme, utan strålningsvärme från kolet. Glöm inte att hålla locket stängt när det är möjligt medan du grillar.